Basquiat, Foto Marion Busch
18 oktober 2020

Vrijheidshelden in kunst en politiek

Dit event is geannuleerd wegens de verscherpte coronamaatregelen en de gevolgen daarvan en zal op een later te bepalen moment plaatsvinden.

Een inspirerende middag met lezingen en muzikale storytelling bij het thema Helden/Heldinnen van Black Achievement Month. Oeuvre, missie en levensverhaal van moderne kunstenaars en historische figuren verbonden aan de tentoonstellingen Remix Rotterdam: Boijmans X Wereldmuseum, Dossier Indië en Kruispunt Rotterdam worden gedeeld in inspirerende verhalen. 

Wie doen er mee?

Met fotograaf Marion Busch, conservatoren Alexandra van Dongen en Wouter Welling over kunstenaars Jean-Michel Basquiat en Gordon Bennett; met Julia Jouwe over Nicolaas Jouwe, vrijheidsstrijder voor een onafhankelijk West-Papua; met Adison dos Reis over Amílcar Cabral en Djunga de Biluca als helden van onafhankelijk Kaapverdië. 

Praktische Informatie

Dit event is geannuleerd wegens de verscherpte coronamaatregelen en de gevolgen daarvan en zal op een later te bepalen moment plaatsvinden.

Programma

13.30     Inloop 

14.00     Welkom door Maria Rey-Lamslag, inhoudelijk programmamaker Wereldmuseum

14.05     Basquiat & Bennett - Een ontmoeting voorbij de museale hokjesgeest

Lezing door Alexandra van Dongen en Wouter Welling, conservatoren Remix Rotterdam: Boijmans X Wereldmuseum, inclusief een gesprek met fotograaf Marion Busch, Alexandra van Dongen (conservator Museum Boijmans Van Beuningen) en Wouter Welling (conservator Wereldmuseum) brengen in hun tentoonstelling Remix Rotterdam twee topwerken samen van de Amerikaanse en Australische kunstenaars Jean-Michel Basquiat (1960-1988) en Gordon Bennett (1955-2014). Met welke inhoudelijke motivatie werden hun kunstwerken ooit aangekocht door respectievelijk het Boijmans (door voormalig directeur Wim Beeren) en het Wereldmuseum (voormalig conservator Kees van den Meiracker)? Welk nieuw verhaal vertellen deze werken nu naast elkaar in Remix Rotterdam over hun gedeelde artistieke vrijheidsstrijd? Hoe groeide de waardering voor Basquiat uit tot die van heldenstatus en wat is de receptiegeschiedenis van het werk van Bennett? Tijdens hun lezing gaan Van Dongen en Welling in gesprek met Marion Busch, voormalig Boijmans medewerkster, fotografe en oprichter van Rotterdam Art Space. In het voorjaar van 1982 interviewde en fotografeerde zij Jean-Michel Basquiat in zijn atelier in New York City. Haar foto’s maakten deel uit van de award-winning documentaire ‘Rage to Riches’ uit 2017 door regisseur David Shulman over Basquiat, en waren ook onderdeel van de tentoonstelling ‘Basquiat. The Artist and his New York Scene’ in Schunck, Heerlen (2019).

14.35     #PAPUANLIVESMATTER - De strijd van Nicolaas Jouwe voor een onafhankelijk West-Papua en de huidige Papuan Lives Matter-beweging

Presentatie door Julia Jouwe, kleindochter Nicolaas Jouwe en co-founder The Young Papua Collective. Julia Jouwe spreekt over haar grootvader Nicolaas Jouwe (1924-2017), vrijheidsstrijder voor een onafhankelijk West-Papua. Een strijd die haar oorsprong vind in het koloniaal verleden van Nederland en indirect terugkomt in collectie in tentoonstellingen Dossier Indië en Kruispunt Rotterdam. Julia Jouwe deelt het levensverhaal van haar grootvader, zijn heldenmoed en de oorsprong van de vrijheidsstrijd. Daarnaast schetst ze verbanden en parallellen tussen Melanesische identiteit, haar grootvaders vrijheidsstrijd, de actuele Black Lives Matter- en Papuan Lives Matter - bewegingen.  

15.00    Pauze

15.15    De rol van muziek in de Kaapverdische vrijheidsstrijd van Amílcar Cabral - Muzikale storytelling door Adison dos Reis, muzikant, performer, muziekkenner en DJ 

In een muzikale storytelling vertelt Adison dos Reis over Amílcar Cabral (1924 - 1973), leider van onafhankelijkheidsbewegingen in Guinee-Bissau en de Kaapverdische Eilanden, die in de jaren 1960 en 1970 vocht tegen de Portugese kolonisatie. Adison bespreekt hoe Cabral uitgroeide tot held, hoe hij cultuur en muziek inzette in zijn missie en anderen daarbij een bijzondere rol toewees. Zo werd Djunga de Biluca in Rotterdam aangewezen om het gedachtegoed van Cabral én de Kaapverdische cultuur te verspreiden. Dit resulteerde o.a. in de oprichting van het platenlabel Morabeza en een levendige muziekscene in Rotterdam, waar in de tentoonstelling Kruispunt naar verwezen wordt.   

15.45    Rotterdam Kaapverdische vinyl DJ-set door Adison dos Reis

Ter afsluiting draait Adison een selectie van Kaapverdische nummers, opgenomen in Rotterdam, die te maken hebben met de vrijheidsstrijd. 

16.00     Einde programma