Landrentewerkzaamheden in de Preanger Regentschappen
Te zien vanaf 1 oktober 2019

Dossier Indië

Op zoek naar de geschiedenis 

In de tentoonstelling Dossier Indië is gastconservator Thom Hoffman op zoek naar de geschiedenis van koloniaal Indonesië.

Bekijk hier het persbericht 

Van paradijselijke droombeelden tot grimmige realiteit

Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde voor het Wereldmuseum Rotterdam uit de beeldarchieven van meer dan twintig erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s die in de tentoonstelling Dossier Indië te zien zijn vanaf 1 oktober 2019. Naast foto’s laten film en persoonlijke verhalen een realistisch beeld zien van de laatste honderd jaar van de koloniale periode, tussen 1840 en 1949. 

Met Dossier Indië toont het Wereldmuseum de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië vanuit een meervoudig perspectief. Zo laat de tentoonstelling zien hoe er door fotografen uit de negentiende eeuw bewust en onbewust een mythisch beeld van de kolonie werd gecreëerd. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Maar gaandeweg veranderen de foto’s van karakter en ontstaat er een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen. Het perspectief verschuift van de Nederlandse kolonialen naar de gekoloniseerde Indonesiërs.

Merdeka: Een reflectie door Stacii Samidin 

Dossier Indië kijkt verder dan het jaar 1949. De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin met roots in Indonesië maakte in opdracht van het Wereldmuseum een fotoserie Merdeka waarvoor hij naar Indonesië reisde. Merdeka is een persoonlijke reflectie op de koloniale erfenis die hij aantreft in het Indonesië en Nederland van vandaag de dag.

Stacii Samidin
Fotocredit: Stacii Samidin

LantarenVenster

In samenwerking met film- en muziektheater LantenVenster is er een uitgebreid filmprogramma ontwikkeld bij de tentoonstelling. Tijdens dit filmprogramma zullen iedere eerste zondag en dinsdag van de maand klassieke speelfilms als documentaires worden vertoond die de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië laten zien, geportretteerd door Nederlandse en Indonesische makers van toen en nu. 

Samenwerkingspartners

Aan de tentoonstelling Dossier Indië werkten mee: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, EYE Filmmuseum, Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD), Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), Libertum, Literatuurmuseum, Mariniersmuseum, Maritiem Museum Rotterdam, Museon, Museum Bronbeek, Museum Volkenkunde, Nationaal Archief, Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), Rijksmuseum, Spoorwegmuseum, Tropenmuseum, Universiteitsbibliotheek Leiden en diverse particuliere collecties.

Dossier Indië is te zien t/m 24 juni 2020.