Kruispunt, Rotterdam
Te zien vanaf 3 september 2020

Kruispunt Rotterdam

Een wereldcollectie in de stad 

Speciaal in de zomermaanden is zaal 1 van Kruispunt Rotterdam opengesteld. Er wordt nog hard gewerkt aan de afronding van de overige zalen. Vanaf 4 september a.s. opent de gehele expositie, waarmee de grootscheepse verbouwing van het Wereldmuseum is voltooid.

Let op: Een preview van de tentoonstelling is vanaf vrijdag 24 juli te zien.

Meer dan 170 culturen

Kruispunt Rotterdam weerspiegelt de culturele dynamiek, beweging en innovatie die de stad, waar meer dan 170 culturen samenleven, herbergt. Met hedendaagse werken, waaronder video, mode en fotografie van Rotterdammers, kunstenaars en artiesten, worden de historische objecten in een hedendaags perspectief geplaatst. Hierdoor ontstaat een dialoog tussen toen en nu, ver weg en dichtbij. 

Amsat schild, collectie Wereldmuseum
Asmat schild, collectie Wereldmuseum

 

Van Asmat tot Turkse Karagöz

Hoogtepunten van de modern vormgegeven expo die niet gemist kunnen worden zijn onder andere de wereldberoemde Asmat collectie, het verhaal van de Sapeurs; een bekende lifestyle beweging, het traditionele Indonesische batik-textiel en de prachtige audio-visual van een originele Turkse Karagöz poppenshow door meester-poppenspeler Cengiz Özek.
 

©Cengiz Özek
© Cengiz Özek

 

Maak kennis met een sapeur

Sapeur
Brazzaville, Republic of the Congo. ©️Tariq Zaidi

Arle Nkondani Mantsende (33) is een echte sapeur, van zijn Fedora hoed tot zijn Armani sokken. Al acht jaar besteedt hij vanuit  zijn levensvisie veel aandacht aan zijn uiterlijk en voorkomen. Ook wel dandy genoemd. Het dandyisme begon als een vorm van verzet tegen de Franse revoluties rond 1790. In het dagelijks leven is Arle een chauffeur, getrouwd en vader van acht kinderen.