creatieve activiteit
Leuk voor thuis

Wereldse activiteiten voor thuis

Doe het zelf activiteiten om kinderen spelenderwijs iets te leren

Ga thuis aan de slag met onze wereldse activiteiten: van een werelds gerecht tot wereldse spelletjes, van origami tot het bedenken van je eigen feest.

Maak je eigen poi bal

Jij hoeft je niet te vervelen!  Maak je eigen poi ballen en je kunt oefenen met allerlei bewegingen en dansen.

De ballen zijn makkelijk te maken van materialen die je in huis hebt. Pas wel op voor de lampen en de servieskast als je met je poi ballen aan het zwaaien bent!

poi-bal

Maak zelf een liefdesbriefje van kralen

In een liefdesbrief beschrijf je wat je voor iemand voelt. Maar wist je dat je ook met kralen een briefje kunt maken? 

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo’n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht. Met deze opdracht maak je zelf zo’n kralenbriefje. Ben je niet verliefd? Geen probleem. Er is vast wel iemand waar je veel van houdt voor wie je een liefdesbrief kunt maken. Of maak het voor iemand die wel wat liefde kan gebruiken.

Liefdesbrief met kraaltjes

Kente weven met papier

Aan het begin van onze jaartelling gingen mensen weven met wol, katoen en zijde en ontstond textiel voor kleding. In de collectie van ons museum vind je verschillende geweven stoffen: oude en hedendaagse ontwerpen. Ga zelf aan de slag met het weven van papier. Onderzoek de weeftechniek door zelf een patroon te weven. Laat je inspireren door populaire  Kente patronen uit West-Afrika! 

Kente Weven

Werkblad Kente weven

Patronen Werkblad

Weefmat werkblad

Het Chinees Nieuwjaar

Op vrijdag 12 februari 2021 begint het Chinees Nieuwjaar. In China maken mensen allerlei versieringen van papier om hun huis feestelijk aan te kleden. Komend Chinees Nieuwjaar staat in het teken van de os. Pak een schaar en maak met dit knipwerkblad van de os jouw feestelijke versiering voor Chinees Nieuwjaar. Erg leuk om te doen. Probeer het maar eens.

Knipbeurt Chinese Nieuwe Jaar
Dierenriem
Chinese dierenriem

Maak je eigen sneeuwbol!

Wereldwijd worden bijzondere sneeuwbollen als souvenir meegenomen. Als je schudt dan sneeuwt het vlokjes of glitters over een mooi miniatuur tafereeltje. Wist je dat je ook zelf zo’n mooie sneeuwbol kunt maken? Het is heel eenvoudig en erg leuk om te doen. Wedstrijd: De meest originele sneeuwbol stellen we tentoon in Museum Volkenkunde in Leiden! Kijk bij de tip op het instructieblad hoe je mee kunt doen aan deze sneeuwbol-challenge.  

Maak je eigen sneeuwbol!
Maak je eigen sneeuwbol!

Knutsel een Nieuwjaarspiñata

In Mexico worden piñata’s veel gebruikt bij verjaardagen en Kerst, maar ook bij andere feesten worden ze opgehangen. De hele maand december hangen ze in Mexico óveral! De traditionele vorm van een piñata is een ster met zeven punten, zoals onze musea ze ook in de collectie hebben. Tegenwoordig worden piñata’s gemaakt in alle vorm en figuren. Op het feest wordt het vrolijke piñata-spel gespeeld. Om de beurt proberen mensen geblinddoekt, met een stok, de piñata kapot te slaan. Wat erin zit is een verrassing, maar vaak is deze gevuld met snoep, confetti en soms cadeautjes! Sla tijdens Oud & Nieuw jouw piñata stuk. Zo begin je het nieuwe jaar kleurrijk!  

Hoe de piñata wordt gemaakt ontdek je tijdens deze wereldse activiteit.  

 

Nieuwsjaarspiñata
Nieuwsjaarspiñata

Knip samen een symbolische familiehanger

Voor veel mensen is het belangrijk om hun familiegeschiedenis te kennen. Dat je weet waar je vandaan komt en wie je voorouders zijn. In Ghana is er zelfs een woord voor: Sankofa. Het betekent: “ga terug en haal het”. Daar hoort ook dit symbool bij. Sankofa wordt vaak gekoppeld aan het spreekwoord, “Se wo were fi na wosankofa a yenkyi," dat zou je kunnen vertalen als: "Het is goed om terug te gaan naar hetgeen je bent vergeten." We hebben het verleden nodig om vandaag te begrijpen. Uit je cultuur en je geschiedenis kun je inspiratie halen voor de toekomst. In deze maanden brengen we extra veel tijd door met familie. Maar hoe goed ken jij je familiegeschiedenis eigenlijk? 

Print de plaat uit op A3 of A4 papier, zorg dat het dubbelzijdig en in kleur wordt geprint. En dan kun je aan de slag! In de bouwplaat zitten vragen verwerkt over jouw familie en waar je vandaan komt, die je samen beantwoordt. Daarna kun je de onderdelen knippen en de hanger in elkaar zetten. Waar hang jij je familiehanger op?  

In de collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen zitten enkele Sankofa-gerelateerde objecten. In het Afrika Museum is één van die objecten te bewonderen. Deze houten kam met Sankofa motief werd vaak als geschenk van een aanbidder aan een vrouw gegeven. 

Sankofa kam - Afrika Museum - Berg en Dal
Sankofa kam uit collectie Afrika Museum

Maak je eigen kerstster van Ugandese kralen

Maak kerstversiering voor thuis! Je gebruikt daar de techniek voor van kunstenaar Sanaa Gateja uit Uganda. Hij maakte een ketting van papieren kralen. Jij gaat dezelfde soort kralen maken. Stroken papier worden opgerold en gelijmd en daar maak je een kerstster van. 

Kerstster van Ugandese kralen
Kerstster van Ugandese kralen

Maak een Kerstpiñata

In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Las Posadas, het kerstfestival van negen dagen. Volgens het verhaal in de Bijbel zochten Jozef en Maria in Bethlehem een plekje om te overnachten. Maar nergens was plek. Ze vonden uiteindelijk een slaapplek in een stal, waar kindje Jezus werd geboren. Posada betekent herbergen. Volgens de Mexicaanse traditie draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vragen in een lied om een slaapplek. Daarna begint het feest. Op dit feest wordt ook het vrolijke piñata-spel gespeeld. Om de beurt proberen mensen, geblinddoekt met een stok, de piñata kapot te slaan. Wat erin zit is een verrassing! Op de laatste dag van het festival, op 24 december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten mensen samen.

Maak van materialen die je in huis hebt zelf een kerstboompiñata. Vrolijk kerstfeest! 

Ontwerp je eigen kerstkaart

Rond kerstmis worden over de hele wereld kerstkaarten gestuurd naar vrienden en familie. Mensen begonnen met het versturen ven speciale kerstkaarten zo’n 150 jaar geleden. Eerst in Amerika en Europa, maar al snel werd deze mooie traditie wereldwijd overgenomen. Het versturen van kaartjes rond kerst is erg leuk om te doen. Maar nog leuker is het om zelf zo’n kaart te ontwerpen!

Wie verras jij met een zelf ontworpen kerstkaart? Download de figuren en ga aan de slag!

Kerstkaart

Keti Koti - Vrijheidsvogels

Keti Koti betekent in het Surinaams ‘Ketenen Verbroken'. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de slavernij herdacht wordt en de vrijheid gevierd.

Veel mensen denken bij vrijheid aan vogels. In Suriname vliegen veel van de mooiste vogels van de wereld. Mensen die tot slaafgemaakt waren wilden misschien wel net als die vrije vogels wegvliegen. Maak met deze hand-out je eigen vrijheidsvogel.

Keti Koti

De wereld in je huis-challenge

Jouw slaapkamer en je huis staan vol met spullen. Die heb je misschien in Nederland gekocht, van iemand gekregen of meegenomen van een vakantie. Veel van de spullen die je in Nederland koopt worden ergens anders in de wereld gemaakt. Ze hebben dus een lange reis gemaakt om in jouw huis terecht te komen. Hoeveel landen kun jij in jouw huis terugvinden?

Maak je eigen foto-drieluik

Wat speelt er in jouw wereld? Pak je smartphone of camera en maak 3 foto's van iets dat voor jou belangrijk is. 

.

Spice it up!

Waar denk je dat dit voorwerp van is gemaakt? Met deze hand-out kom je alles te weten over specerijen en kruiden in jouw eigen keukenkastje. Ruik, maak en natuurlijk KOOK! Doe alle drie de challenges.

 

Spice it up

 

Speel het verstopspel en het renspel uit Noord-Amerika

Met deze spelletjes kun je wedstrijdjes doen met je vrienden.
Je hebt er niet veel voor nodig: je schoenen en wat steentjes.
Train je concentratie bij het verstopspel en test je uithoudingsvermogen bij het renspel.
Hoe lang kan jij rennen en gillen tegelijk? Veel plezier!

Rennende kinderen

Maak een Laddu!

Een wat? Een Laddu! Een hapje dat veel Hindoes eten bij het feest Raksha Bandhan. Ontdek wat je dan viert en hoe je een Laddu maakt. Over het feest! Een Laddu hoort bij Raksha Bandhan, een hindoeïstisch feest. Dit is hét feest voor broers en zussen. Zussen binden een beschermingskoord, rakhi, om de pols van hun broer. De zus vraagt haar broer om bescherming en liefde. Als hij de rakhi accepteert, bevestigt hij zijn liefde en belooft hij zijn zus altijd voor haar klaar te staan. Daarna maakt zij een lekker hapje voor hem, een Laddu. De broer geeft zijn zus een sieraad of iets anders cadeau.

Een Laddu

Maak samen een nieuw feest

Denk na over een bijzonder verhaal of een moment dat jullie samen hebben meegemaakt. Dat kan vrolijk, grappig of verdrietig zijn. Schrijf het verhaal of moment op, dit is de basis voor jullie feest.

Feest Wereldwijd

Kleurplaat Sabi Suriname

Misschien heb je Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior al bezocht en kun je er geen genoeg van krijgen. Of zou je graag willen gaan, maar omdat het nu nog even niet kan, kun je alvast voorpret beleven door de kleurplaten van Sabi Suriname te gebruiken. Zo leer je Harvey en zijn vrienden al kleurende kennen. 

Maak een amulet

Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde. Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft voorwerpen uit verschillende gebieden die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Dit amulet met 'de hand van Fatima' beschermt de drager tegen kwade krachten. 

Amulet

Vouw een frangipani

Met deze frangipani waan je je in verre oorden. Zo kom je frangipani op het Indonesische eiland Bali veel tegen. Bijvoorbeeld in offermandjes. Het is een heerlijk geurende bloem die ook wel de tempelbloem wordt genoemd. 

Frangipani

Maak je eigen geluksdraak

Wat betekent een draak voor jou? Niet iedereen denkt hetzelfde over draken. In China geloven mensen dat draken geluk brengen. Ze zijn de heersers over regen, donder en bliksem en zorgen zo voor vruchtbaarheid. 

Geluksdraak

Maak je eigen koi karper

Overal ter wereld zijn er wel dagen waarbij het draait om vaders, moeders, jongens of meisjes. De Japanse kinderdag (Kodomo no hi) op 5 mei is een dag speciaal voor kinderen. Tijdens deze dag vieren de kinderen hun verjaardag, spelen kinderen spelletjes en zijn overal vliegende papieren of stoffen koi karpers te zien.

Koi karper

Maak je eigen lotusbloem

In veel culturen is de lotusbloem het symbool van reinheid omdat de bloem uit modderig water omhoog groeit richting de hemel. De lotusbloem zie je vaak terug bij afbeeldingen van goden uit het hindoeïsme, maar ook bij de Boeddha. 

Lotus

Maak een zentangle

Lijntje na lijntje teken je een weg naar ontspanning! Tijdens het maken van je zentangle gaat het niet om het resultaat, maar juist dat je je fantasie de vrije loop kan geven. Het werkt ontspannend en meditatief. 

Zentangle

Inspiratie video's