Roffa mon amour
17 oktober 2023

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum | Kleinkinderen van de Oost

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum, Kleinkinderen van de Oost

Roffa Mon Amour + Wereldmuseum komt voor de derde filmavond met een confronterende documentaire over de impact van het Nederlands koloniaal verleden in Indonesië en de doorwerking hiervan in huidige generaties.

Over de samenwerking

Aansluitend bij de aankomende tentoonstelling Kolonialisme en Rotterdam, die opent op 30 november, is er een speciaal filmprogramma gemaakt over Nederlands kolonialisme en de hedendaagse doorwerking hiervan. De derde Roffa Mon Amour + Wereldmuseum voorstelling vindt plaats op dinsdag 17 oktober en zal de documentaire 'Kleinkinderen van de Oost' worden.

Over de film

Daan van Citters (30, filmmaker) en Joenoes Polnaya (32, acteur) raakten bevriend op de set van speelfilm De Oost. De speelfilm uit 2020 van Jim Taihuttu herverteld de wrede politionele acties die door Nederland werden uitgevoerd tegen de Indonesische bevolking tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog van 1945 - 1947.

Daan en Joenoes reizen terug naar Indonesië, in de voetsporen van hun beider grootvaders, die namens Nederland vochten tegen de Indonesische onafhankelijkheid “aan de verkeerde kant van de geschiedenis”. Daans opa was commandant van de verkenningsbrigade, en beide Molukse opa’s van Joenoes vochten als KNIL-soldaten aan de zijde van het Nederlandse leger.

Hun reis confronteert ze met complexiteit van “goed en fout” in een historisch perspectief, intergenerationeel trauma en de blijvende impact van het koloniale verleden. Daan en Joenoes ontdekken hoe een vaak verzwegen geschiedenis hen heeft gevormd tot wie ze nu zijn. Wat betekent dit voor hun toekomst?

Kleinkinderen van de Oost is onderdeel van de tentoonstelling Koloniaal Rotterdam die opent 30 november in het Wereldmuseum. Na de film is er een Q&A met Daan van Citters en Joenoes Polnaya.

De Q&A is in het Nederlands. De film is Nederlands en Indonesisch gesproken en Engels ondertiteld.

Kleinkinderen van de Oost

Event informatie

Titel Roffa Mon Amour + Wereldmuseum
Film Kleinkinderen van de Oost (2023)
Regisseur Daan van Citters
Datum Dinsdag 17 oktober
Deuren openen 19.30 uur
Start film 20.00 uur
Start Q&A 21.15 uur
Drinks at Wereldmuseum 22.00
Locatie Wereldmuseum, Willemskade 25, Rotterdam


Drinken, popcorn en ander lekkers is te koop op locatie.