Gebaren in superstraat
6 januari 2022

Kerstvakantie in gebaren

Doe mee aan de familieactiviteiten in gebaren op dinsdag 4 januari en donderdag 6 januari 2022.

Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat écht iedereen welkom is! Daarom heeft het Wereldmuseum tijdens de kerstvakantie diverse familieactiviteiten in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Bezoek de doe-tentoonstelling Superstraat voor nieuwsgierige kinderen. Dit jaar bieden we voor het eerst een familieprogramma in gebaren aan. Onze museumdocenten zijn vaardig in gebarentaal en communiceren rechtstreeks met de families.

Superstraat familierondleidingen in gebaren

Vandaag heeft Freddy Burendag georganiseerd in Superstraat. Iedereen heeft voor jou iets voorbereid. Bijvoorbeeld Kevin; hij is kunstenaar en werkt met letters. Je kunt ook langs de feestkeuken van Winston. Hij is gek op koken en feestvieren en heeft jouw hulp nodig. Bij Rodney kun je tekenen & dansen en bij Mereym kun je samen een nieuwe stad bouwen. Of help Aga met haar nieuwe winkel. Verkoopt ze echt producten uit de hele wereld? Buurvrouw Kirsten neemt jouw familie mee door de Superstraat en laat je kennis maken met haar buren. 

Praktische informatie:

Voor wie: families met een doof of slechthorend familielid

Tijdsduur activiteit: 75 minuten

Datum: dinsdag 4 januari en donderdag 6 januari 2022

Tijdsblok:  11.15-12.30u / 13.00-14.15u / 15.00-16.15u

Prijs: deelnemen is gratis, per tour kunnen er max. 8 mensen mee. Wil je meedoen aan een rondleiding in gebaren voor families? Reserveer dan per persoon je entreeticket met tijdsslot, dan reserveer je meteen je plek voor de activiteit. Reserveren voor activiteit. 

Workshop | Maak zelf een Nieuwjaarspiñata

Sla samen met je familie je piñata op Oudjaarsavond stuk. Zo begin je 2022 kleurrijk! In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Las Posadas, het kerstfestival van negen dagen. Volgens het verhaal in de Bijbel zochten Jozef en Maria in Bethlehem een plekje om te overnachten. Maar nergens was plek. Ze vonden uiteindelijk een slaapplek in een stal, waar kindje Jezus werd geboren. Posada betekent herbergen. Volgens de traditie draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vraagt in een lied om een slaapplek. Daarna begint het feest. Om de beurt proberen mensen, geblinddoekt en met een stok, de piñata kapot te slaan. Op de laatste dag van het festival, op 24 december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten mensen met elkaar. Ook met Oud & Nieuw worden in Mexico piñata’s stukgeslagen tijdens het nieuwjaarsfeest. 

Praktische informatie: 

Voor wie: families met een doof of slechthorend familielid

Tijdsduur activiteit: ca. 30 minuten 

Datum: dinsdag 4 januari en donderdag 6 januari 2022

Tijd:  12.00-16.00u 

Prijs: Deelnemen is gratis. Dit is een open inloop activiteit. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

Pinata

Superstraat entree

Bezoek de interactieve tentoonstelling Superstraat. Voor iedereen vanaf 6 jaar. Superstraat is in de kerstvakantie dagelijks geopend. Koop vooraf je entreetickets.

Wil je meedoen aan een rondleiding in gebaren voor families? Deelnemen is gratis, per tour kunnen er max. 8 mensen mee. Reserveer per persoon je entreeticket met tijdsslot, dan reserveer je meteen je plek voor de activiteit. Reserveren voor activiteit. 

Samenwerking

Superstraat in Gebaren is voortgekomen uit het project ‘De taal van kunst ‘hoort’ iedereen’. Het project is tot stand gekomen op initiatief van de Auris Dr. M. Polanoschool, een basisschool voor leerlingen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met horen. Dove en slechthorende leerlingen hebben Nederlands met Gebaren (NmG) of Nederlandse Gebarentaal (NGT) nodig om informatie te verwerven en te verwerken. Hun algemene ontwikkeling loopt anders dan die van horende leerlingen, omdat informatie niet altijd beschikbaar is op een voor hen begrijpelijke manier. Bij een bezoek aan een museum bijvoorbeeld is er vaak niet genoeg NmG- of NGT-aanbod aanwezig voor ouders om hun kinderen uit te leggen wat er te zien is. Het project gaat dit veranderen: het is bedoeld om passende informatie te bieden aan kinderen die doof of slechthorend zijn.

Het Wereldmuseum werkt binnen het project ook samen met Museum Boijmans Van Beuningen en Kinderatelier Kleinkunst. Dankzij het programma kunnen dove en slechthorende kinderen, zowel in school- als familieverband, makkelijker terecht in Rotterdamse musea.