Voorjaarsvakantie
1 maart 2020

Voorjaarsvakantie met de kids

In de voorjaarsvakantie kleurt Superstraat rood! Rood, zul je denken, waarom is dat? Winston en zijn vrienden vieren met jou het Chinees Nieuwjaar, het jaar van de Rat. En tijdens dit feest is rood heel belangrijk. De kleur rood symboliseert geluk. 

Wist je dat Chinees Nieuwjaar vijftien dagen duurt? Leeuwendansen en vuurwerk verjagen het kwade. Al meer dan 100 jaar wonen er Chinezen in Nederland. In Rotterdam hebben we een grote Chinese gemeenschap. De Chinese immigranten namen hun gewoontes en tradities mee naar Nederland. Nog steeds vieren Nederlandse Chinezen uitbundig Chinees Nieuwjaar. Ontdek in Superstraat het Chinese teken dat bij je geboortejaar hoort, kom dumplings koken en draken tekenen. 

Dumplings koken in Winstons feestkeuken

Tijdens Chinees Nieuwjaar eet de hele familie samen. Chinezen over de hele wereld eten voor deze gelegenheid gerechten die symbool staan voor geluk in het nieuwe jaar. Leer tijdens de familiekookworkshops van Fenmei Hu van Verhalenhuis Belvédère, vegetarische dumplings maken.  Volgens Chinezen lijken deze hapjes op een gouden munt. Als je ze eet belooft dat welvaart in het nieuwe jaar. Op de dag zelf werken we met een intekenlijst. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers.

Zaterdag 22 t/m donderdag 27 februari / 14:00 & 15:15 uur / Locatie: Superstraat
 

Dumplings

Familiecollege: Waarom is Chinees Nieuwjaar op 25 januari?

Op 25 januari wordt Chinees Nieuwjaar gevierd en begint het jaar van de Rat. Ook in Rotterdam wordt het feest gevierd. Elk jaar staat in het teken van een dier. De rat is slim, sociaal en beschermend. Ben jij benieuwd welk dier uit de Chinese dierenriem bij jouw geboortejaar past? Wil jij weten hoe dit komt en vraag jij je af waarom het er tijdens het Chinees Nieuwjaarsfeest zo knallend aan toe gaat? Ontdek de antwoorden in het familiecollege over Chinees Nieuwjaar van Chinadeskundige Tjyying Liu, die hier alles over weet.

Zaterdag 15 & zondag 23 feb / 14:30 uur 
 

Chinese rat

Vouw een Chinese leeuw

Tijdens het Chinees Nieuwjaar is er ook een optocht in de stad. In de optocht dansen leeuwen en draken. Zij verjagen de kwade geesten en brengen voorspoed en geluk. Bekijk het bijzondere Leeuwenmasker in Winstons Feestkeuken. Vouw zelf een Chinese leeuw om mee naar huis te nemen.  


Dagelijks | 10.00-17.00 uur | Aanschuiven als er plek is | 4+ jaar
 

vouw een Chinese leeuw

Workshop De Parel en de Draak

Uit een oer-nies van de Chinese draak ontstond een parel. De drakenadem die bij die nies vrijkwam, balde zich samen tot een vlammende parel. Vanaf dat moment had de draak een parel om mee te spelen. Door zijn spel met de parel kwam er beweging in hemel en aarde. Door die beweging ontstond de levenskracht met hemelse energie die door alles en iedereen in China stroomt: qi [spreek uit: tsjie].
Volg in het Atelier van het Wereldmuseum de workshop van kunstenaar Hoi-Shan Mak. Ze leert je de mooiste draken tekenen. En die kan natuurlijk niet zonder een parel! 

Zaterdag 15 & zondag 16 februari, zaterdag 22 & zondag 23 februari / 13.00, 13:30, 14:00, 14:30, 15:00, 15:30 uur  / Locatie: Atelier

De parel en de draak