kruispunt
24 april 2022

Vertoning documentaire: Kruisbestuiving

Op zondag 24 april vertoont het Wereldmuseum de documentaire Kruisbestuiving van Frans Leidelmeijer. Deelname is gratis op vertoon van een museumticket. Er is een beperkt aantal plekken. Meld je daarom wel van tevoren aan.

Documentaire Kruisbestuiving

In de documentaire vertelt Frans Leidelmeijer over de wederzijdse beïnvloeding van de Indonesische en Nederlandse architectuur en toegepaste kunst aan het begin van de 20e eeuw. Er zullen Nederlandse voorbeelden getoond worden van de Nieuwe Kunst en de Amsterdamse School waarin deze invloed zichtbaar wordt. Hij laat architectuur zien uit de periode 1900-1950 gebouwd door Nederlandse en Nederlands-Indische architecten waarin die wederzijdse beïnvloeding ook tot uiting komt. Na de vertoning is zal er een korte Q&A-gesprek plaatsvinden met Kunsthandelaar Frans Leidelmeijer en Bie Muusze Filmmaker en is er de gelegenheid om de tentoonstelling Kruispunt te bezoeken onder begeleiding van Frans Leidelmeijer.

Praktische informatie:

13:00 Inloop
13:30 korte introductie Bie Muusze en Frans Liedelmeijer
13:40 Vertoning documentaire: Kruisbestuiving
14:30 Nagesprek en Q&A
15:00 Ronleiding door tentoonstelling Kruispunt Rotterdam
Ter afsluiting zal er een borrel plaatsvinden in de balzaal.

 

Meld je aan: 

Frans Leidelmeijer

Frans Leidelmeijer is bij het grote publiek bekend door het populaire televisieprogramma ‘Tussen Kunst en Kitsch’ waar hij van 1990–2017 als expert op het gebied van Jugendstil, art deco en toegepaste kunst geconsulteerd werd door mensen met verrassende voorwerpen. Frans Leidelmeijer, publicist en expert, werd in 1990 als eerste in Nederland gecertificeerd taxateur toegepaste kunst 1880-heden. Hij is co-auteur van de boeken ‘Art nouveau en art deco in Nederland’ (1983), ‘Kunstnijverheid in Nederland 1880–1940’ (1997), ‘Leven in een verzameling’ (2000) en auteur van het boek ‘Art Deco beelden van Bali’ (2006). 

Frans Leidelmeijer

Kunsthandel

In 1971 opende Frans, samen met wijlen zijn partner Daan van der Cingel, in de Amsterdamse Jordaan een winkel die ze Santenkraam noemden. Nadat ze naar het Spiegelkwartier verhuisden werd de naam veranderd in Kunsthandel Frans Leidelmeijer. Tot 2006 runde Leidelmeijer de zaak, die bezocht werd door een zeer uiteenlopende clientèle waarover hij nog steeds smakelijke anekdotes kan vertellen. Prachtige verhalen over hoe zijn objecten aan de andere kant van de wereld belandden in de meest uiteenlopende musea zoals het Metropolitan Museum, het Cooper Hewitt Museum (New York), The Wolfsonian (Miami), British Museum en V&A (Londen) en het Centre Pompidou (Parijs). Verhalen die alleen al een boek waard zouden zijn, vooral omdat hij de kunst verstaat je mee te nemen in het verhaal alsof je het zelf beleeft.