Gebaren in superstraat
Vaste activiteit

Superstraat met gebaren

Het Wereldmuseum wil toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen. Een museum kun je het beste ontdekken in je eigen taal. Daarom heeft het Wereldmuseum onderwijs- en familieprogramma’s met Nederlandse Gebarentaal (NGT). Samen met museumdocenten Kirsten en Roxane ontdek je Superstraat. Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat écht iedereen welkom is!

NGT programma’s Superstraat

Wil je met je klas komen? Je verjaardag in NGT vieren? Onze museumdocenten zijn vaardig met gebarentaal en communiceren rechtstreeks met de kinderen. Neem contact met ons op via educatie@wereldmuseum.nl voor meer informatie over de diverse mogelijkheden.

Superstraat met gebaren

Onderwijsprogramma Superstraat

Superstraat is de leukste straat van de wereld. Achter elke deur is een verhaal te vinden; ga je door deze straat, dan reis je door de hele wereld. 

Wat kun je verwachten?

Vandaag heeft Freddy Burendag georganiseerd in Superstraat. Iedereen heeft voor jou iets voorbereid. Bijvoorbeeld Kevin; hij is kunstenaar en werkt met letters. Je kunt ook langs de feestkeuken van Winston. Hij is gek op koken en feestvieren en heeft jouw hulp nodig. Bij Rodney kun je tekenen & dansen en bij Mereym kun je samen een nieuwe stad bouwen. Of help Aga met haar nieuwe winkel. Verkoopt ze echt producten uit de hele wereld? Tijdens het museumbezoek wordt de klas in twee groepjes verdeeld. Elk groepje wordt begeleid door een museumdocent, bezoekt drie buren en doet verschillende activiteiten in huis of straat.

Praktische informatie

 • Voor wie: groep 3 t/m 8 | Ook geschikt voor Speciaal Onderwijs
 • Tijdsduur: 90 minuten
 • Tijdsblok: 09.15 - 10.45 | 11.00 - 12.30 | 13.00 - 14.30 uur
 • Thema:
  • 3 & 4: Thema Verzamelen, wonen en feest (carnaval)
  • 5 & 6: Thema: Wereldvoedsel, feest, beeldtaal
  • 7 & 8: Thema: Identiteit, migratie, muziek en taal
 • Lesmateriaal: Online
 • Prijs: € 75,- per 8 leerlingen, incl. entree. 

Kinderfeest in Superstraat | 6-12 jaar

Vier onder begeleiding van Freddy je kinderfeestje in de leukste straat van Rotterdam.
Hoera! Je bent jarig en dus is het tijd om een feestje te vieren. Het is Burendag in Superstraat en Freddy heeft voor jouw verjaardag iets speciaals voorbereid. Samen met je vrienden ben je welkom bij een paar van de buren in de straat, die er graag samen met jullie een feestje van maken.

Wat kun je verwachten? 

In Winstons Feestkeuken is zoveel moois te zien en te leren over Wereldfeesten. Wist je bijvoorbeeld dat in China de verjaardag écht een familiefeest is en de kleur rood super belangrijk? Lekker eten hoort bij Wereldfeesten, jullie spelen het receptenspel en je proeft een zelfgemaakt feesthapje. Ook ben je welkom bij Lydia. Bij haar gaan jullie op zoek naar het dierenriemteken dat hoort bij jouw geboortedatum! Ben je rat of misschien een tijger? En welke eigenschappen horen bij jou en je vrienden? Natuurlijk gaat feest geen voorbij zonder mooi kleren. Bij Rodney ontwerpen jullie een feestkostuum met glitters en pailletten. Dat je daarna écht kunt laten dansen. De jarige krijgt van Freddy een cadeautje en al je vrienden gaan naar huis met een leuke Superstraat Goodybag. 

Praktische informatie

 • Voor: kinderen die 6, 7, 8, 9, 10, 11 of 12 jaar worden. 
 • Duur: 90 minuten 
 • Kosten: € 125,- voor maximaal 10 kinderen, inclusief entree.
 • Voor volwassenen wordt het reguliere entreetarief berekend. Museumkaart geldig. Kinderfeestje museum kan niet in combinatie met kortingsacties geboekt worden. 
Superstraat met gebaren

Samenwerking

Superstraat met Gebaren is voortgekomen uit het project ‘De taal van kunst ‘hoort’ iedereen’. Het project is tot stand gekomen op initiatief van de Auris Dr. M. Polanoschool, een basisschool voor leerlingen van 3 tot 12 jaar die moeite hebben met horen. Dove en slechthorende leerlingen hebben Nederlands met Gebaren (NmG) of Nederlandse Gebarentaal (NGT) nodig om informatie te verwerven en te verwerken. Hun algemene ontwikkeling loopt anders dan die van horende leerlingen, omdat informatie niet altijd beschikbaar is op een voor hen begrijpelijke manier. Bij een bezoek aan een museum bijvoorbeeld is er vaak niet genoeg NmG- of NGT-aanbod aanwezig voor ouders om hun kinderen uit te leggen wat er te zien is. Het project gaat dit veranderen: het is bedoeld om passende informatie te bieden aan kinderen die doof of slechthorend zijn.

Het Wereldmuseum werkt binnen het project ook samen met Museum Boijmans Van Beuningen en Kinderatelier Kleinkunst. Dankzij het programma kunnen dove en slechthorende kinderen, zowel in school- als familieverband, makkelijker terecht in Rotterdamse musea.