clay-banks
13 september 2020

Openingsweekend

We vieren de herinrichting van het Wereldmuseum 

Op zaterdag en zondag vind je in diverse ruimtes nieuwe tentoonstellingen en een uitnodigend publieksprogramma met persoonlijke tours, verhaal op zaal, performances, muziekoptredens of creatieve workshops. Ook voor families zijn er diverse activiteiten. Op zaterdag is er een verrassing en op zondag een optreden van hiphopartiest Sef. 

Voor het openingsweekend heb je een regulier ticket voor het museum nodig. Een ticket kan je hier reserveren.

Programma

BEGANE GROND

Museumcafé  Chinese theeproeverij Tijdens een Chinese theeproeverij vertelt kunstenares Fenmei Hu over Chinese tradities in een moderne jasje en hoe dit terug komt in haar werk als beeldend kunstenaar in de tentoonstelling Kruispunt. Za 12 sept. 13.30 - 16.00 uur  

Wereldmuseum museumcafe

Groene zaal
Korte films van o.a. Roffa’s Creators
Bekijk het werk van zeven jonge makers die de wereld in Rotterdam vastlegden: Stacii & Chelsea, Samantha, Marwan & Meryem, Delicia, Mark en Stephany. Duik in het uitgaansleven, ontdek verschillende subculturen of neem je een kijkje bij Rotterdamse kapperszaken. Daarnaast ook filmverhalen over bijzondere voorwerpen uit het museumdepot. 
Za 12 en zo 13 sept. 11.00 - 17.00 uur 

Superstraat  Familieprogramma  Welkom in Superstraat, de doe-tentoonstelling voor kinderen vanaf 6 jaar én de leukste straat van Rotterdam. Achter elke deur is een verhaal te vinden; ga je door deze straat, dan reis je door de hele wereld. Je kunt kiezen voor een familietour (75 min.) of een loer-tour (20 min.).  Za 12 en zo 13 sept. Familietour start 11.15, 12.45, 14.15, 15.30 uur. Loer-tour start elk half uur.

Superstraat Wereldmuseum - Fotograaf Marwan Magroun

EERSTE VERDIEPING 

Remix Rotterdam
Verhaal-op-zaal 
Unieke ensembles van Boijmans van Beuningen en Wereldmuseum. Ontdek in 10 minuten meer achtergronden van deze Remix in een verhaal-op-zaal door conservator of museumdocent. 
Za 12 en zo 13 sept. 11.00 - 17.00 uur. Elk uur een ander thema. 

Balzaal
Ontmoet de makers 
Conservatoren en tentoonstellingsmakers geven een kort inkijkje in hun werk, het vernieuwde museum en beantwoorden je vragen. 
Za 12 sept. 11.30 - 12.30 uur.    
11.30     De historie en verbouwing van het Wereldmuseum - Karin Vlaar (Walraad Architecten) 
11.50     Het concept van Kruispunt - Priya Swami (Conservator Globalisering en Zuid‑Azië)
12.10     Turkse collectie en culturele dynamiek - Erdogan Aykaç (Junior Conservator Turkije)     

Kruispunt Rotterdam

Zo 13 sept. 11.30 - 12.30 uur            
11.30     Remix Rotterdam: Boijmans x Wereldmuseum - Alexandra van Dongen (Conservator Boijmans van Beuningen) en Wouter Welling (Conservator Hedendaagse Kunst)
11.50     Het prijswinnend ontwerp van Dossier Indië - Floor Scholte (Tentoonstellingsmaker)
12.10     Verzamelen: geschiedenis en toekomst - Wendeline Flores (Conservator Caribisch Gebied en 
    Koloniale Geschiedenis)
   
Confetti Club Museum Lounge
Za 12 sept. 14.00 - 17.00 uur
Neem plaats, doe je koptelefoon op en groove mee op tunes en visuals waar kunstwerken uit de tentoonstellingen hun eigen leven gaan leiden.
Rotterdams bekende clubformule Confetti Club tovert de Balzaal deze middag om tot een lounge met unieke silent disco VJ-show.

Art Rocks kick off & optreden Sef ‘El Salvador’ 
Zo 13 sept. 15.30 - 16.30 uur
Hiphop artiest Sef is dit jaar ambassadeur van Art Rocks: de landelijke competitie waarbij muzikanten uitgedaagd worden een soundtrack te maken bij een museumstuk. Met Paradiso-optreden en geld-prijs voor het winnende nummer! Tijdens de kick-off hoor je meer over Art Rocks en de museumcollectie waar je een soundtrack bij kan maken. Als afsluiting geeft Sef een live optreden van zijn nieuwste album ‘El Salvador’. 


 

Persbeeld El Salvador credit Yousef Gnaoui
Fotocredit: Yousef Gnaoui

TWEEDE VERDIEPING

Dossier Indië
Mijn Dossier Indië
Spoken word, storytelling en poëzie van de Indische, Javaans Surinaamse en Nederlandse ‘derde generatie’ die hun eigen Dossier Indië met zich meedragen. Met korte optredens door Amara van der Elst, Tyler Koudijzer, Robin Block en Ellen Deckwitz. 
Za 12 sept. Starttijden: Amara: 13.00 en 15.00 uur, Tyler 14.00 en 16.00 uur. (Duur: 10 min.)
Zo 13 sept. Starttijden: Robin en Ellen 13.00, 14.00 en 15.00 uur. (Duur: 20 min.)

 

Dossier Indie

DERDE VERDIEPING

Kruispunt Rotterdam
Instaprondleiding    
Kruispunt Rotterdam toont de wereldcollectie van Rotterdam. De objecten onthullen relaties tussen geschiedenissen, mensen en culturen. Je ziet hoe Indonesische batik-textiel verwant is aan technieken en symbolen uit het Midden-Oosten, India, China en Europa. Hoe de tulp uit Turkije uitgroeide tot Hollands symbool. Hoe hedendaagse kunstenaars een dialoog aangaan met toen en nu, ver weg en dichtbij. 
Let op: bij de balie in het museum is het mogelijk om je in te schrijven voor een instaprondleiding. I.v.m. covid-19 zijn er en beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Maximaal 6 per rondleiding.
Za 12 en zo 13 sept. 11.30 - 16.30 uur. Starttijd: elk half uur. (Duur: 30 min.)

Kruispunt Rotterdam