museumjeugduniversiteit
Tot en met 2 december 2018

Museumjeugduniversiteit

Op wereldreis langs feesten, robots en muziek

Iedere eerste zondag van de maand is er een college te volgen in het Wereldmuseum. Maak kennis met de wereld van robots, muziek en leer meer over het Chinees nieuwjaar en Dia de los muertos uit Mexico.

Speciaal bij deze reeks mag je een vriendje of vriendinnetje meenemen om kennis te laten maken met het Wereldmuseum en de MuseumJeugdUniversiteit! Hij/zij ontvangt ook een collegekaart en mag de hele reeks meedoen.

Kun je verliefd worden op een robot? | Hoorcollege

Wist je dat robots enorm populair zijn in Japan? Ook automatisch bewegend speelgoed bestaat daar al eeuwen. De Japanse kijk op robots is uniek. Robots worden niet gezien als een levenloos, mechanisch hulpje, maar als een ‘levend’ wezen. Kun je dan ook verliefd worden op een robot? Je komt er achter tijdens dit college dat wordt gegeven door Dr. Daan Kok, conservator Japan.
  
Expert: Daan Kok
Datum & tijd: 2 september 2018 | 10:30 uur

Verliefd op robots

Waar komt ritme vandaan? | Hoor/werkcollege

Dit college staat helemaal in het teken van ritme! Je komt het overal ter wereld tegen. Een lekker ritme in muziek zorgt ervoor dat je wilt dansen. Ritme is de herhaling van geluid, maar hoe ontstaat dat geluid? Hoe ontstaan die ritme, wie bedenkt dat en waar komen die ritmes precies vandaan? Samen met muziekdocent Mark Oomen ga je op een muzikale ontdekkingsreis en eindigen we swingend dit MJU-college.

Expert: Mark Oomen
Datum & tijd: 7 oktober 2018 | 10:30 uur

Ritme en muziek

Kunnen de doden feesten? | Werkcollege

Heb jij de Disney film Coco al gezien? In deze film komt Miguel op mysterieuze wijze terecht op de Dag van de Doden in Mexico. Hij komt dan achter zijn familiegeschiedenis. Edoardo Ramos komt – net als Miguel – uit Mexico en viert ieder jaar de Dag van de Doden. Op deze dag hebben bijna alle Mexicaanse families een klein altaar in huis. Ze bezoeken ook de graven met lekker eten. Hier wordt er muziek gemaakt voor hun overleden familieleden. Maak tijdens dit college kennis met dit bijzondere feest.  

Expert: Edoardo Ramos
Datum & tijd: 4 november 2018 | 10:30 uur
 

Dag van de doden, Mexico

Waarom is Chinees Nieuwjaar op 5 februari? | Hoorcollege

Het laatste college eindigen we feestelijk want het is bijna Nieuwjaar. In China vieren ze dit echter op 5 februari. Wil jij weten hoe dit komt en vraag jij je af waarom zo’n Chinees Nieuwjaarsfeest er zo knallend aan toe gaat? En wat heeft die Chinese draak er mee te maken? Dit ontdek je in het college van Chinadeskundige Tjyying Liu die hier alles over weet.

Expert: Tjyying Liu
Datum & tijd: 2 december 2018 | 10:30u

MuseumJeugdUniversiteit - Chinees Nieuwjaar - Wereldmuseum

Praktische informatie

Waar: Wereldmuseum
Data: 2 september, 7 oktober, 4 november en 2 december 2018
Tijd: 10.30 
Kosten: 20 euro voor 4 kindercolleges
Aanmelden: Museumjeugduniversiteit