handpoppen
3 juli 2022

Keti Koti in het Wereldmuseum

Op zaterdag 2 en zondag 3 juli is er een speciaal programma bij het Wereldmuseum in het teken van Keti Koti! Het boek ‘Op de rug van Bigi Kayman' is verschenen in november 2021 en is het eerste boek over slavernij voor kinderen onder de tien jaar (7+). Schrijfster Henna Goudzand Nahar komt naar het museum om zelf over het boek te vertellen. Ook is er een workshop waar je zelf een handpop maakt van één van de hoofdpersonen uit dit boek!

Over Keti Koti

Keti Koti betekent ‘Ketenen Verbroken' in de Surinaamse taal Sranantongo. Zo heet de dag waarop in Nederland elk jaar op 1 juli de afschaffing van slavernij wordt herdacht en de vrijheid wordt gevierd. De naam verwijst naar de boeien waarmee tot slaafgemaakte mensen vast werden geketend op de plantages van Suriname en de Nederlandse Antillen, die toen koloniën waren van Nederland. De slavernij werd afgeschaft op 1 juli 1863, maar 10 jaar later waren de tot slaafgemaakten pas echt vrij. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt Keti Koti elk jaar groots gevierd met muziek, dans, theater en echt Surinaams eten.

Activiteiten

Vertelling Op de rug van Bigi Kayman door schrijfster Henna Goudzand Nahar

Kom luisteren naar het verhaal ‘Op de rug van Bigi Kayman'. Wat zou jij doen als je hoorde dat je vader of moeder misschien wordt meegenomen naar een andere plek om er te werken? Dat jij haar of hem daarna nooit meer zou kunnen zien? Als Afi en Kofi dit over hun vader horen in het boek ‘Op de rug van Bigi Kayman’, willen ze alles doen om hem in veiligheid te brengen. Wie zal hen helpen? En wie houdt hen tegen? De grote Kayman, de grote krokodil? Of wordt hij juist hun vriend? Op de rug van Bigi Kayman is een verhaal dat zich afspeelt tijdens de slavernij.

Zaterdag 2 en zondag 3 juli | 11.00 & 14.00u | Begeleide activiteit op het pleintje in Superstraat | Inschrijven is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is | Deelname vanaf 6 jaar.

Maak zelf een handpop van Afi, Kofi of Bigi Kayman.

Maak kennis met de Keti Koti viering in Winstons Feestkeuken. Leer meer over het feest en maak zelf een handpop geïnspireerd op de hoofdpersonen uit het boek Op de rug van Bigi Kayman.

Doorlopend, op zaterdag 2 en zondag 3 juli | 11.30-16.00u | Begeleide activiteit in Winstons Feestkeuken in Superstraat | Inschrijven is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is | Deelname vanaf 6 jaar.

handpoppen