kerst in Superstraat
Vanaf 27 december 2021

Kerstvakantie

Kerstvakantie in het museum

Van 27 december 2021 t/m 9 januari 2022 *

In de kerstvakantie is er genoeg te doen in het museum. Bezoek de tentoonstellingen Kruispunt Rotterdam of Remix Rotterdam. Of bezoek de doe-tentoonstelling Superstraat voor nieuwsgierige kinderen. 

* Let op: 25 december (1e Kerstdag) en 1 januari (Nieuwjaarsdag) is het museum gesloten. Op maandag 27 december en maandag 3 januari is het museum extra open.

Kerstatelier XL

De Balzaal in het museum wordt omgetoverd tot Kerstatelier XL. Doe mee met de workshop Nieuwsjaars piñata of maak een vuurwerk nieuwjaarskaart.

Workshop | Maak zelf een Nieuwjaarspiñata

Sla samen met je familie je piñata op Oudjaarsavond stuk. Zo begin je 2022 kleurrijk!  In Mexico begint het kerstfeest al op 16 december. Las Posadas, het kerstfestival van negen dagen. Volgens het verhaal in de Bijbel zochten Jozef en Maria in Bethlehem een plekje om te overnachten. Maar nergens was plek. Ze vonden uiteindelijk een slaapplek in een stal, waar kindje Jezus werd geboren. Posada betekent herbergen. Volgens de traditie draagt een groep mensen beeldjes van Maria en Jozef naar een huis en vraagt in een lied om een slaapplek. Daarna begint het feest. Om de beurt proberen mensen, geblinddoekt en met een stok, de piñata kapot te slaan. Op de laatste dag van het festival, op 24 december, wordt nochebuena (kerstavond) gevierd en eten mensen met elkaar. Ook met Oud & Nieuw worden in Mexico piñata’s stukgeslagen tijdens het nieuwjaarsfeest. 

Wanneer?  Het Atelier is in de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf maandag 27 december van 12.00 tot 16.00u. Dit is een open inloop activiteit. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

Pinata

Workshop | Maak zelf Vuurwerk nieuwjaarskaarten

Een explosie van kleur! 

Maak in het Kerstatelier je eigen nieuwjaarskaarten. We leren je hoe je met de Batik techniek, waarbij je werkt met gesmolten was, een prachtige uitbarsting van kleuren kunt maken. Zo heb je nieuwjaarskaarten met het prachtigste vuurwerk erop. Knallend het nieuwe jaar in! 

Wanneer?  Het Atelier is in de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf maandag 27 december van 12.00 tot 16.00u. Dit is een open inloop activiteit. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is  

kerstkaart batik

Familieactiviteit | Dierenbingo

Het is een beestenboel in het Wereldmuseum. Ga je mee op safari? Je krijgt een bingokaart met daarop allemaal dieren. Ontdek de mooiste dieren op jullie route door de tentoonstelling Kruispunt Rotterdam. Tussen het dieren spotten door krijgen jullie spannende opdrachten. Wie heeft als eerste alle dieren op de bingokaart gespot?

Ophalen bij balie |  inbegrepen bij museumentree | 4-6 jaar 

Kerstvakantie

Nieuwjaarsfeest in een zakje

Maak post voor Rotterdamse bewoners in een verzorgingshuis, dan bezorg jij ze een feestelijke start van het nieuwe jaar!   

In Superstraat woont Mevrouw Muller. Burendag is een beetje verdrietig. Lydia moet afscheid nemen van de buurt, want ze gaat binnenkort verhuizen. Ze is de afgelopen tijd steeds slechter ter been geraakt en ze wordt steeds vergeetachtiger. Op de markt maakt ze weleens een praatje. Buurman Rodney helpt haar af en toe als een naadje van een bloes vastgenaaid moet worden. Toos komt wekelijks langs om schoon te maken, maar gezellig op de koffie komt er zelden iemand. 

In Rotterdam of in jouw buurt wonen meer mensen, zoals Lydia, die wel een hart onder de riem kunnen gebruiken. Daarom vraagt Winston je in zijn feestkeuken een ‘Nieuwjaarsfeest in een zakje’ te maken. Voor bewoners van een verzorgingshuis in Rotterdam of voor iemand in jouw straat. Winston zorgt ervoor dat alle ingrediënten voor je mini-nieuwjaarsfeest in een zakje aanwezig zijn. Schrijf een mooie nieuwsjaarwens op je zelf versierde ansichtkaart, pak je kaart feestelijk in en doe deze bij de post voor een onbekende opa of oma in de stad.

Wanneer? 
Winstons Feestkeuken is in de kerstvakantie dagelijks geopend vanaf maandag 27 december van 11.00 tot 17.00u. Dit is een open inloopactiviteit. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

post eenzame ouderen

Kerstvakantie in gebaren

Doe mee aan de familieactiviteiten in gebaren op dinsdag 4 januari en donderdag 6 januari 2022.

Het is burendag in Superstraat en dat betekent dat écht iedereen welkom is! Daarom heeft het Wereldmuseum tijdens de kerstvakantie diverse familieactiviteiten in Nederlandse Gebarentaal (NGT). Bezoek de doe-tentoonstelling Superstraat voor nieuwsgierige kinderen. Dit jaar bieden we voor het eerst een familieprogramma in gebaren aan. Onze museumdocenten zijn vaardig in gebarentaal en communiceren rechtstreeks met de families. Lees hier meer over.

gebaren