

Op zondag 7 augustus vindt in samenwerking met SCV Wajonong de Ingi dey plaats in het Wereldmuseum. Het thema van deze dag is verbinding, verwondering en verrassing.
12.30 - 13.00 | Inloop
13.00 - 16.00 | Workshop schouderdoeken en kralen rijgen
13.00 - 13.05 | Begroeting door Host en huishoudelijke mededeling
13.05 - 13.10 | Welkomstwoord door host
13.10 - 13.40 | Ceremoniële opening door Olivia Biswane (Pyai) met ondersteuning van zanggroep Wajonong (1 minuut stilte, gebed in het Arowaks)
13.40 - 14.00 | Lezing: Internationale dag der Inheemse Volkeren door Vincent Artist
14.00 - 14.25 | Lezing: Het rode pad door Gerda Wattamaleo
14.25 - 14.40 | Kinderoptreden
14.40 - 15.00 | Pauze
15.00 - 16.00 | Verhalenverteller door Ray Saluki (Groene zaal)
15.00 - 15.35 | Optreden muziekgroep Lokono
15.35 - 16.10 | Lezing: Het levensverhaal van Johannes Karwafodi door Konrad Rybka
16.10 - 17.00 | Optreden muziekgroep Lokono
17.00 - 17.45 | Optreden muziekgroep Wayamu Woreyan
17.45 - 18.00 | Ceremoniële afsluiting door Olivia Biswane (Pyai), zanggroep Wajonong en Wayamu Woreyan
Olivia Biswane, geboren in 1964 te Paramaribo, is de dochter van Lucia Muriel Tyndall en Albert Clemens Biswane. In haar eigen woorden heeft Olivia ‘de taak als Pyai overgedragen gekregen van de inheemse voorouderlijke Spirits'. De Pyai staat voor Spirituele leiderschap, Genezer en Raadsvrouw. Verder heeft zij kennis en ervaring in Westerse geneeskunde, Natuurgeneeskunde, Organisatiekunde, Interculturele communicatie en Psychologie met als specialisatie intergenerationele traumaverwerking. En een brede interesse en zelfstudie in wereldgeschiedenis, wereldreligies en kennis van inheemse volkeren en culturen. Biswane zal de Ingi Dey ceremonieel openen met ondersteuning van zanggroep Wajonong, één minuut stilte en een gebed in het Arowaks.
Tijd: 13.10 - 13.40 | Balzaal
Workshop waarin de mogelijkheid bestaat voor de aanzet om traditionele kralenkettingen te rijgen en schouderdoeken van de Inheemsen cultuur te maken.
Tijd: 13.00 - 16.00
Op 23 december 1994 hebben de Verenigde Naties, per resolutie, 9 augustus wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken. Het voornaamste doel van deze dag is nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners. In Suriname is deze dag, Ingi Dey, sinds 2006 een officiële vrije dag. Het staat symbool voor respect en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname. Ondanks deze erkenning is er tot op heden nog geen wetgeving met betrekking tot hun recht op zekerheid tot stand gekomen. Dit ondanks internationale wetgeving en het vonnis van het internationale Amerikaans Hof voor Mensenrechten waarbij, o.a. de Staat Suriname, veroordeeld is tot de wettelijke erkenning en bescherming van hun collectieve rechten op hun traditioneel grondgebied (“grondenrechten”). Vincent Artist zal dieper ingaan op deze internationale dag der Inheemsen.
Tijd: 13.40 - 14.00 | Balzaal
Tijdens deze lezing zal Gerda Wattamaleo teruggaan naar de basis van het samen leven in harmonie met de natuur.
Tijd: 14.00 - 14.25 | Balzaal
Ray neemt je mee op een magische reis waarin niet alleen je oren gestreeld worden, maar ook je ogen meegesleurd worden in de magie van het verhaal. De vertellingen zijn ontspannend, amusant en leerrijk. Op ‘Ingi Dey' zul je kennismaken met inheemse verhalen die je blik zullen verruimen.
Tijd: 15.00- 16.00 | Groene zaal
Awadoli afoda adeberotoh ada, tohmora ada ina khoro tohrokosa. [translation: The wind blows tall trees, but tree stumps it does not shake]
Konrad Rybka is een postdoctoraal onderzoeker in taalkunde aan de Universiteit Leiden gespecialiseerd in taaldocumentatie, beschrijving en revitalisering met als focus op het CircumCaribische regio en een voorliefde voor het overschrijden van de grenzen van academische disciplines. Hij heeft met de mensen van Lokono, Warao, Wapichana, Taino en Taruma gewerkt, zowel in het land oorsprong als in de diasporagemeenschappen buiten Zuid-Amerika.
Sinds de eerste koloniale ontmoeting hebben Inheemsen volkeren hun unieke kennis gedeeld met koloniale actoren. Toch wordt hun rol in koloniaal onderzoek en hun bijdragen aan de westerse wetenschap achterwege gelaten. In deze lezing zal Konrad Rybka het levenswerk van Johannes Karwafodi, een Lokono-man uit begin twintigste eeuwse kolonie Suriname, die samenwerkte met Surinaamse, Nederlandse en internationale geleerden, met name de gebroeders Penard (antropologie, zoölogie), de Goeje (taalkunde, antropologie), Stahel (plantkunde) en Abbenhuis (antropologie). Rybka hoopt met deze bescheiden bijdrage aan de studie van wetenschapsvorming in de kolonie, haar actoren, formats, methoden en omstandigheden, onderzoek te stimuleren naar de rollen die inheemse volkeren speelden in koloniaal onderzoek met als uiteindelijke doel meer personen als Karwafodi aan het licht te brengen.
Tijd: 15.35 - 16.10 | Balzaal
SCV WAJONONG Wajonong is een sociaal culturele vereniging die is opgericht in december 1984 (statutair 23 april 1985) met als hoofddoel het in stand houden van de Arowakse cultuur en taal. In de loop der tijd zijn zij zich breder gaan inzetten voor verschillende inheemse culturen.
Aanmelden is noodzakelijk als u het evenement gratis wilt bezoeken en kan door onderstaande velden in te vullen en vervolgens op submit te klikken. Iedereen dient apart het aanmeldformulier in te vullen. Toegang tot de tentoonstellingen van het museum is niet inbegrepen.