Walter Herfst
15 november 2019

Het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam | Kennisproductie, Inclusiviteit en Positionaliteit

Op 15 november gaan we in gesprek met redacteuren, onderzoekers en bewoners over het onderzoek naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam.

De motie voor het onderzoek, ingediend door oud-PvdA-raadslid Peggy Wijntuin, werd in november 2017 door de gemeenteraad van Rotterdam aangenomen. De motie en het onderzoeksproject zijn niet zonder kritiek ontvangen. Van verschillende kanten zijn er vragen en bezwaren gekomen over de toekenning en aanpak van het onderzoek en de consequenties ervan voor de stad en haar inwoners.

De kritiek varieerde van “Een dergelijke onderzoeksopzet laat te veel ruimte voor het vervallen in een subjectief en anekdotisch relaas” vanuit de VVD, tot “De uitnodiging tot samenwerking is een uitnodiging waarin zogezegd het feestje al bepaald is, en het er vooral gaat om op hun maat te blijven dansen” vanuit Counter/Narratives.

Praat deze avond mee over de bezwaren en verwachtingen rondom het huidige onderzoek en de eventuele toekomstige, vergelijkbare onderzoeken in andere steden in Nederland.
Gratis bijeenkomst. Aanmelden via Research Center for Material Culture.

Sprekers:
Worden spoedig bekend gemaakt.

Programma: (Nederlandstalig)
Volledige programma wordt spoedig bekend gemaakt.
18:30 uur:  inloop
19:00 uur:  start programma
21:00 uur:  einde programma
22:00 uur:  start borrel

*Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) in nauwe samenwerking met het Stadsarchief Rotterdam, de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Rotterdam Museum. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebundeld in drie publicaties die in oktober 2020 verschijnen.

In samenwerking met Museum Rotterdam en KITLV.

Monument tegen de onwetendheid. Fotograaf: Walter Herfst