herfstvakantie-dia-de-muertos
24 oktober 2021

Herfstvakantie

Herfstvakantie in het museum

Van zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober 2021 

Vier het wereldfeest Día de Muertos deze herfstvakantie in het Wereldmuseum.

Día de Muertos

In Mexico worden jaarlijks de doden herdacht met een groot feest dat Día de Muertos (dag van de doden) heet. Voor veel Mexicanen een bijzonder feest, waarbij de mensen en dieren worden herinnerd die er niet meer zijn. Hun leven wordt gevierd! Niet op een verdrietige manier, maar juist met veel gezelligheid door samen te komen en herinneringen op te halen. Er is lekker eten, vrolijke muziek en de huizen en straten worden kleurrijk versierd.

De Feestkeuken - Maak je eigen suikerschedel

Veel families bezoeken het kerkhof om graven schoon te maken, te versieren en er samen feest te vieren met muziek en lekker eten. Mensen herdenken hun overleden vrienden en familieleden ook door hun favoriete eten te offeren op een altaar, dat ze versieren met bloemen en kaarsen. Zo’n altaar is niet compleet zonder suikerschedel!

suikerschedels

In Winstons feestkeuken leer je hoe je zelf een suikerschedels maakt en mag je deze natuurlijk ook versieren. Klaar met versieren? Geef je suikerschedel een mooi plekje in huis, bijvoorbeeld naast een foto van een overleden dierbare of huisdier. Zo kun je aan ze denken!
 

Dagelijks: 3 workshops van max. 15 kinderen per ronde
Extra kosten: 2 euro te betalen aan de kassa van het museum (excl. entree) 
11.30-12.30u
13.00-14.00u
14.30-15.30u

Deelname vanaf 6 jaar, ouders kunnen in de tussentijd zelf het museum bezoeken!

Wereldactiviteiten in het Atelier

Het Atelier is in de herfstvakantie dagelijks geopend van 13.00 tot 16.00u. Aanmelden is niet nodig, je kunt meedoen als er plek is.

Maak je eigen papel picado 
Tijdens het feest zie je overal lachende skeletten en kleurige slingers met motieven van bloemen, botten en schedels. Deze slingers heten papel picado en betekent 'geperforeerd gekleurd papier’. Het zijn dus papieren vlaggen met gaatjes erin. Vroeger werden de papel picado met beitels gesneden van dikke stapels vloeipapier. Maak je eigen papel picado slinger gewoon met een schaar!

papel-picado

Maak je eigen skelet
De skeletten worden vaak aangekleed als echte mensen, bijvoorbeeld als een brandweerman of muzikant. Ze zien er altijd vrolijk uit. Een van de meest voorkomende skeletten is ‘La Calevera Catrina’ (de elegante schedel). Zij werd in 1910 getekend door Jose Guadalupe Posada. ‘La Calevera Catrina’ is een rijke upperclass vrouw met een grote hoed, een slank figuur en een mooie jurk. Hiermee wilde Jose laten zien dat ook mensen met veel geld ooit zullen sterven. Tijdens Dia de Muertos zie je haar overal. Met de werkbladen maak je eigen Catrina trekpop of een muzikant.

skelet-muzikant