Palmpasen
18 april 2022

Feest! - Pasen

Christenen over de hele wereld vieren Pasen. Het feest gaat over Jezus, de zoon van God. In de Bijbel staat dat Jezus is geboren om de mensen te redden van hun zonden. Christenen geloven dat toen hij doodging heeft hij de straf voor de zonden van alle mensen op zich genomen. Zo maakte hij het goed tussen de mensen en God. En als een wonder is hij drie dagen later opgestaan uit de dood! Dat wordt met Pasen gevierd. Een nieuw leven. Het is voor Christenen het belangrijkste feest van het jaar. Deze Feest special van het Wereldmuseum op zondag 17 en maandag 18 april 2022 staat in het teken van Pasen.  

Maak zelf een Paasstok in Winstons Feestkeuken

Wanneer: Zondag 17 en maandag 18 april 2022
Tijd: 12.00-16.00u  

Winstons Feestkeuken | Open inloop, doe mee als er plek is | Prijs: €2,- | Begeleide activiteit

Op sommige plaatsen houden kinderen een optocht met palmpaasstokken. Die zijn versierd met groene takken, slingers en snoep. Bovenop de stok zit een haantje van brood. De paasstok lijkt wel een beetje op een boom en herinnert aan de nieuwe lente. Vaak worden de stokken door kinderen uitgedeeld aan ouderen of zieke mensen. In Winstons Feestkeuken kun je tijdens de Feest special je eigen Paasstok maken. Geef jij hem weg aan een bijzonder iemand in jouw straat?

Palmpasen
Feest weet wat je viert

Paaseieren versieren

Wanneerzondag 17 en maandag 18 april 2022 Tijd: 12.00-16.00u  

Atelier | Open inloop, doe mee als er plek is | Prijs: gratis | Begeleide activiteit.  Pasen is wereldwijd één van de belangrijkste christelijke feesten. Maar ook een feest met een paar vreemde tradities: waar komen die gekleurde paaseieren eigenlijk vandaan?

Met Pasen vieren de christenen de opstanding van Jezus Christus. Volgens de bijbel stierf Christus op Goede Vrijdag aan het kruis en stond na drie dagen weer uit de dood op. Maar een verhaal over hazen en eieren komt niet in de bijbel voor. Het woord Pasen is in Nederland afkomstig van het Joodse Pascha-feest. Maar in Engeland en de VS heet dit christelijke feest Easter en in Duitsland Ostern. Dit zou te herleiden zijn naar de Germaanse godin Ostara. In een mythe zou zij een gewond vogeltje in een haas hebben veranderd. De haas keerde daarna elk jaar terug om gekleurde eieren te leggen.

amulet ei

Muzikale familievoorstelling FEEST! (6+) 

Wanneer: Zondag 17 april 2022
Tijd: 14.00-15.00u 

Balzaal | Online tickets | prijs: €5,- (excl. Museumentree, Rotterdampas geldig)

Inspirerend en vrolijk verhaal met een orkest van zes muzikanten. De voorstelling is gemaakt door het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met het Wereldmuseum en geïnspireerd op kindertentoonstelling Superstraat. Deze muzikale voorstelling is onderdeel van de Feest special. Lees hier meer over de voorstelling.

feest philarmonisch orkest
Kindervoorstelling van Philarmonisch orkest

Collectie: Nu te zien in Superstraat!

Herkomst : Noord-Afrika / Egypte / Al Qahirah (gouvernement) / Caïro / 1997 Kruisje in de vorm van een Koptisch kruis onderverdeeld in vijf kleinere kruizen. Wordt gedragen door kinderen tijdens pasen. Handwerk door verkoper.

Paastak
Paaskruisje voor kinderen te zien in Winstons Feestkeuken in Superstraat TM-5693-3