superstraat-met-gebaren
4 januari 2024

Familieprogramma met gebaren

Rondleiding Superstraat en Atelierworkshop

Iedere schoolvakantie (regio Rotterdam) is er een rondleiding voor families met een doof of slechthorend familielid door Superstraat. Aansluitend is er een Atelierworkshop, iedere vakantie met een ander thema. 

Rondleiding Superstraat met gebaren

Vandaag heeft Freddy Burendag georganiseerd in Superstraat. De buren in Superstraat hebben voor jou iets voorbereid. Buurvrouw Kirsten neemt jouw familie mee door de Superstraat en laat je kennis maken met haar buren. Ontmoet bijvoorbeeld Kevin; hij is kunstenaar en werkt met letters. Je kunt ook langs de feestkeuken van Winston. Hij is gek op koken en feestvieren en heeft jouw hulp nodig.

Gebaren

Praktische informatie over de rondleiding

Voor wie: families met een doof of slechthorend familielid, horende ook welkom
Tijdsduur activiteit: 60 minuten
Datum: Donderdag 20 juli en 3 augustus
Tijdsblok: 10.30-11.30u 
Prijs: Deelnemen is gratis, maar per programma kunnen er max. 12 mensen mee. Wil je meedoen aan de activiteiten in gebaren voor families? Reserveer dan hier een kaartje voor deze activiteit, je ticket is dan inclusief museumentree.

Atelierworkshop

In het museum zijn de mooiste voorwerpen te zien van over de hele wereld. Het museum lijkt wel een schatkamer! Je krijgt meteen zin om iets te maken. Ieder vakantie is er een andere workshop. Nadat je inspiratie hebt opgedaan op zaal, ga je zelf aan de slag in het Atelier. De museumdocent leert je de techniek en daarna ga je zelf het experiment aan. Iedereen gaat naar huis met een mooi resultaat. 

Tijd workshop: 12.00-16.00 uur 

Workshop: Maak een wandkleedje met een verhaal

Maakopdracht van Martine van ’t Hul

In de tentoonstelling Geen woorden maar draden zijn geborduurde wandkleden te zien. Sommige zijn vol geborduurd met verdrietige en serieuze gebeurtenissen, zoals oorlog. Maar op andere Arpilleras staan blije alledaagse voorstellingen, zoals het leven in de stad of een potje tennis. Dit kun jij ook maken. Verzin iets wat je dierbaar is, wat je niet wilt vergeten of wat je vandaag gezien of mee gemaakt hebt. Teken het op stof en versier het met borduursteekjes. Je mag ook gebruik maken van kralen, pailletten of andere dingen die je dierbaar zijn en er op kunt borduren. Zo houd je de herinnering levend.

Wandkleed
Arpilleras over het dagelijks leven in Colombia
Arpilleras over het dagelijks leven in Colombia.

Workshop: Maak een borduurwerk met beschermende kracht

Maakopdracht door Desirée Hammen

Veel borduurwerken in de tentoonstelling hebben symbolen, motieven of figuren die een betekenis hebben, sommige daarvan beschermen de drager. Maak zelf een borduurwerk op een pet of etui met beschermende kracht, die je altijd bij je kunt dragen!

Als motief kies je iets wat jou een gevoel van bescherming geeft. Denk bijvoorbeeld aan je huisdier of knuffels, een mooie vorm of bloem, dieren in het algemeen of een bepaald insect. Eigenlijk alles wat je mooi vindt kun je gebruiken. Waardoor voel jij je krachtig en beschermd? Je leert om van jouw idee een borduurpatroon te maken en je geeft er zelf betekenis aan. Ook maak je kennis met betekenissen in het borduurwerk van andere culturen. Desirée haalde haar inspiratie uit het borduurwerkje met dierfiguren van de Maya’s. Kijk maar eens goed naar het originele borduurwerk, welke dieren zie jij?

Merklap van de Maya uit Mexico
Merklap van de Maya uit Mexico

Je werkt met kruissteken, rijgsteken en platte steken. Je maakt het werk af door te versieren met pailletten, kralen en het opnaaien van stukjes stof. 

Praktische informatie over de Atelierworkshop

  • Voor wie: families met een doof of slechthorend familielid, horende ook welkom
  • Tijdsduur activiteit: 60 minuten
  • Datum: Donderdag 20 juli en donderdag 3 augustus 
  • Tijdsblok: 12.00-16.00u 
  • Prijs: Deelnemen is gratis, inschrijven is niet nodig. Exclusief museumentree.