Eliza Bordeaux
25 oktober 2020

Dossier Indië | Jonge makers

Hoe verwerk en verbeeld je geschiedenis? Op zondag 25 oktober organiseert het Wereldmuseum een middagprogramma met derde generatie mediamakers uit de diaspora van voormalig Nederlands-Indië. Hoe verhouden zij zich als kinderen van Oost en West tot het koloniaal verleden van Nederland en Indonesië? In welk opzicht is dit anders dan de generaties voor hen? En hoe zien we dit terug in hun creatief werk? 

Jonge makers over oorlog en onafhankelijkheid in Indonesië

Met een achtergrond in voormalig Nederlands-Indië / het huidige Indonesië én Nederland, zijn jonge makers Lara Nuberg, Jazzy Taihuttu, Tenny Tenzer en Eliza Bordeaux kinderen van Oost en West. Hoe ervaren zijn de doorwerking van het koloniaal verleden in het nu? Wat vinden zij belangrijk om door te vertellen? In interviews en portfolio previews geven deze jonge makers een intieme inkijk in hun creatief werk en belevingswereld en spreken zij over thema's als belonging en identiteit. 

Dit evenement is een aanpassing van Dossier Indië | Jonge Makers dat 16 augustus 2020 vanwege omstandigheden verplaatst moest worden, waarin de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog in de creatief portfolio van de jonge makers besproken zou worden. Deze onderwerpen komen ook 25 oktober nog aan de orde, echter in een groter verband van omgaan met koloniaal verleden.

Eliza Bordeaux
Beeld van Eliza Bordeaux uit de serie 'De verstikking van het paradepaard'

Programma

12.30     Inloop met koffie, thee en spekkoek

13.00     Welkom door moderator Maria Rey-Lamslag, programmamaker Wereldmuseum

13.05     Interview met Lara Nuberg, historicus, publicist en podcastmaker  over ‘nationale geheugens’, ‘mestiezencultuur’ en persoonlijke vraagstukken over identiteit en belonging. Portfolio previews: ‘Wat ervan overbleef’ (radiodocumentaire) ‘The Journey of Belonging’ (boek i.s.m. Lala Bohang). 

13.25     Interview met Jazzy Taihuttu, educator en regie-assistent over het belang van het verbeelden van geschiedenis vanuit meerdere perspectieven. Portfolio previews: fragmenten ‘De Oost’ (de speelfilm verwacht najaar 2020) en ‘De wereld van de Oost’ (online educatie-omgeving). 

13.45     Pauze met koffie, thee en spekkoek

14.00     Interview met Tenny Tenzer, video-journalist en filmmaker, bestuurslid Indië-herdenking regio Rotterdam over omgaan met een verleden dat je niet hebt meegemaakt en vraagtekens zetten bij ‘Indisch zijn’. Portfolio previews: Documentaire-serie I.N.D.O.

14.20     Interview met Eliza Bordeaux, documentair kunstfotograaf over het doorbreken van onbekende en ontkende geschiedenissen middels fotografie. Portfolio previews: ‘De verstikking van een paradepaard’ en ‘Viering van Ontkenning of het Onbestemd Exotische’, ‘If I could Only Imagine’. 

14.40     Q&A uit publiek aan Lara, Jazzy, Tenny en Eliza. Moderatie: Maria Rey-Lamslag

15.00     Einde programma 

Praktische Informatie

  • Voor wie: Iedereen vanaf 16 jaar
  • Wanneer: 25 oktober 13.00 - 15.00 uur
  • Prijs: reguliere ticketprijs (het programma is gratis)
  • Reserveer tickets

Het event is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis met dit jaar als thema Oost/West.

Lara Nuberg (1990)

Lara Nuberg (1990) schrijft, spreekt en maakt (audio)verhalen over koloniale geschiedenis en identiteit. Haar werk verscheen onder andere in Moesson, Pinda*, de Volkskrant en Het Parool. Daarnaast publiceert zij regelmatig op haar blog gewooneenindischmeisje.nl en verscheen in januari 2020 het boek 'The Journey of Belonging’, dat Lara schreef in samenwerking met de Indonesische schrijfster Lala Bohang. Foto: Geert Broertjes

Lara

Jazzy Taihuttu (1992)

Jazzy Taihuttu (1992) heeft een achtergrond in kunst- en filmeducatie en is werkzaam als docent film op Het 4e Gymnasium. Naast haar docentschap werkt Jazzy aan educatieve projecten, meestal over het koloniale verleden (in Nederlands-Indië) en de impact daarvan op onze huidige maatschappij. Voor de speelfilm ‘De Oost’ (regie Jim Taihuttu, verwacht najaar 2020) werkte zij als regie-assistent en ontwikkelt ze het educatieve project “De wereld van de Oost”.

Jazzy Taihuttu

Tenny Tenzer

Tenny Tenzer (1981) is verslaggever bij de regionale omroep Rijnmond. Zijn vader is Indisch en moeder Indonesisch. Als regisseur heeft hij een documentaireserie over de culturele erfenis van Nederlands-Indie gemaakt genaamd I.N.D.O. Daarnaast is hij bestuurslid van de stichting herdenking 15 augustus 1945 regio Rotterdam.

Tenny Tenzer

Eliza Bordeaux

Eliza Bordeaux (1992) is documentair kunstfotograaf en gebruikt het medium fotografie om op onderzoekende en spelende wijze meer inzicht te krijgen in maatschappelijke en culturele verschijnselen. De afgelopen zes jaar heeft zij zich intensief bezig gehouden met visueel onderzoek naar de invloed van het Nederlands koloniale verleden (en haar beeldvorming) te Indonesië en de huidige invloed in Nederland.

Eliza Bordeaux

Maria Rey-Lamslag

Maria Rey-Lamslag (1988) is inhoudelijk programmamaker bij het Wereldmuseum Rotterdam. Daarnaast is zij researcher, curator en documentaire filmmaker met specifieke interesse in Indische en Indonesische geschiedenis,  fotografie en hedendaagse kunst. Foto: Amber Toorop

Maria Rey-Lamslag

Ontdek meer

Dossier Indië, Wereldmuseum.
Nu te zien

Dossier Indië

In de tentoonstelling Dossier Indië is gastconservator Thom Hoffman op zoek naar de geschiedenis van koloniaal Indonesië.
Link