Aceh broers. Fotocredit Stacii Samidin
8 december 2019

Dossier Indië | Blinde vlekken #1

Hoe overbruggen we verschillen in visies op hoe het verleden wordt gerepresenteerd?

Als 17 augustus 1945 niet wordt erkend als datum waarop Indonesië onafhankelijk werd, is er sprake van voortzetting van koloniale verhoudingen. Hoe kunnen botsende perspectieven samenkomen tot een gemeenschappelijk gedeeld verhaal of is dit een utopie?

In december 2019 is het 70 jaar geleden dat de soevereiniteitsoverdracht plaatsvond en Indonesië volgens de Nederlandse wet formeel onafhankelijk werd. Voor Indonesië is dit 17 augustus 1945 en dus ruim vier jaar eerder. Erkennen van deze datum is vanuit Nederlands perspectief juridisch en politiek problematisch. Ook is deze discussie voor bepaalde (veteranen)groepen en herinneringsgemeenschappen kwetsend. Tegelijk zien kritische stemmen een officiële erkenning als noodzakelijk om los te komen van mentale kolonisatie.

Hoe verhouden we ons tot de verbeelding van koloniaal erfgoed?

Op zondag 8 december worden kritische en persoonlijke reflecties afgewisseld met een actieve publieksessie en artistieke reflectie. We onderzoeken hoe wij ons verhouden tot de verbeelding van koloniaal erfgoed. Welke blinde vlekken en (onbewuste) stereotypen zijn er? Zoomen in en uit op gevoelige en actuele kwesties die gerelateerd zijn aan koloniale (denk)beelden. En onderzoeken we de vraag hoe wij samen kunnen bijdragen aan een inclusieve samenleving waarin iedereen zich gehoord en gerepresenteerd voelt.     

Programma

14:00 uur        Welkom 
14:05 uur        Inhoudelijke inleiding 
14:35 uur        publieksessie op zaal o.l.v. onder ander Caroline Drieënhuizen. In de publiekssessie worden de themazalen rondom de soevereiniteitsoverdracht en de proklamasi                                 uitgelicht – en de tentoonstelling Merdeka van Stacii Samidin. 

15:20 – 15:30 uur    pauze

15:30 uur        Debat & dialoog o.l.v. Yomi Hitijahubessy en Justin Waerts 
15:55 uur        Performance
16:00 uur        Borrel 
17:00 uur        Einde
 

Samenwerking

Dit programma is deel 1 van een drieluik dat is samengesteld door het Indisch Herinneringscentrum i.s.m. het Wereldmuseum. Een verdiepende en activerende programmareeks over blinde vlekken, actuele betekenis en inclusieve representatie van koloniaal erfgoed. De tentoonstelling Dossier Indië wordt hierbij ook betrokken. 

Ontdek meer

Dossier Indië, Wereldmuseum.
Nu te zien

Dossier Indië

In de tentoonstelling Dossier Indië is gastconservator Thom Hoffman op zoek naar de geschiedenis van koloniaal Indonesië.
Link
Fotocredit Stacii Samidin
Dossier Indië door de ogen van Stacii Samidin

Merdeka!

De Rotterdamse fotograaf Stacii Samidin maakte in opdracht van het Wereldmuseum de fotoserie Merdeka!
Link