geheimschriftkaart-eindresultaat

Maak je eigen geheimschriftkaart

Om de weg te kunnen vinden op zee, maken mensen in Oceanië zeekaarten, die alleen de maker kan lezen.

Over de activiteit

Duur van de activiteit: ongeveer 20 minuten

Moeilijkheidsgraad: ⭐⭐

Navigatiekaart als geheugensteun

Al sinds lange tijd zijn bewoners van eilanden in Oceanië meesters in het vinden van de weg op zee. Een hulpmiddel dat ze hierbij gebruiken is een navigatiekaart. Zo’n kaart werd niet meegenomen op een zeetocht, maar van tevoren bestudeerd. Het is een geheugensteun. Alleen degene die de kaart gemaakt heeft, kan ‘m lezen. Zonder uitleg van de maker van de kaart, kunnen zelfs ervaren zeilers er niets mee.

Navigatiekaart
Navigatiekaart uit de collectie - RV-316-94

Lees verder in het informatieblad als je nog meer wil weten of bekijk de video hieronder!

Zelf aan de slag

Maak een geheimschriftkaart van de route langs 6 objecten in de tentoonstelling. Download de hand-out en het werkblad hieronder.

Wil je een geheimschriftkaart maken van jouw eigen kamer of huis, dan kan deze how to video je helpen.

Voorwerpen uit de tentoonstelling

Op de plattegrond van de tentoonstelling staan de nummers 1 t/m 6. Op die plekken zijn mooie voorwerpen te zien uit Oceanië. Hieronder kun je de voorwerpen bekijken en er meer over te weten komen. 

1. Voorkant van een oorlogsboot (RV-2401-3)

Dit voorwerp komt uit de Geelvinkbaai in Papoea (Indonesië). De boot die bij deze voorkant hoort, is vijftien meter lang. In de boot passen zo'n dertig man. De kleuren van de voorkant, wit, rood en zwart, zijn kleuren die kracht aangeven. Zij maken de kano heilig.

voorkant-oorlogsboot

2. Boot met krokodillenkop (TM-2670-115b)

Deze voorkant van een boot komt uit de omgeving van de Sepik rivier in Papoea Nieuw Guinea. De krokodil komt veel voor in verhalen van de mensen uit dit gebied. Volgens een van deze verhalen rust zelfs hun land op de rug van een krokodil.

boot-met-krokodillenkop

3. Hoofdtooi (RV-1999-550)

Deze hoofdtooi komt van Yule-eiland in Papoea Nieuw-Guinea. Zo'n grote tooi als deze werd gedragen door een belangrijke man of vrouw. Tijdens het dansen wuift de tooi sierlijk heen en weer. In de tooi zijn veren van wel 11 verschillende vogelsoorten verwerkt.

hoofdtooi

4. Stoel (WM-50698)

Deze stoel is niet bedoeld om op te zitten. De rugleuning stelt een voorouder voor. Tijdens debatten zorgde deze stoel in de ruimte ervoor dat de voorouder hoorde wat er werd gezegd. Liegen kon dan niet. De stoel is ongeveer 70 jaar oud en komt uit het Sepik gebied in Papoea Nieuw Guinea.

stoel

5. Beeld van een voorouder (TM-573-36)

Dit voorouderbeeld komt uit de Mayalibit-Baai in West-Papoea (Indonesie). Om zijn hoofd heeft dit beeld een rode, kantoenen band. Deze kleur van kracht laat zien dat het om een bijzondere voorouder gaat.

beeld-voorouder

Wil je nog meer weten? Kijk dan op de collectie website. Gebruik de objectnummers die achter de naam van het object staan.