TM-header-podcast-pagina-genderful-world-4.jpg
Voorbij hij/zij met de

Genderful World Podcast

In deze podcast gaat onderzoeksjournalist en podcaster, Zoë Papaikonomou, voorbij hij/zij met een co-host en wisselende gasten. In zes afleveringen bespreken zij wereldwijde gendervraagstukken rondom opvoeding, media, werk en seksualiteit.

Afleveringen
Wil je niks missen? Abonneer je dan: Apple Podcasts, Spotify en RSS-feed.

Trailer

Beluister de trailer van de Genderful World Podcast hieronder.

Aflevering 1: Gender en Jij

In de eerste aflevering van Genderful World Podcast gaan we back to gender basics. Wat is gender wel én niet? En volgens wie eigenlijk? Want hoe gender wordt beleefd kan nogal verschillen afhankelijk aan wie en waar je het vraagt in de wereld.

Te gast zijn: Wonu Veys, conservator Oceanië bij het Nationaal Museum van Wereldculturen en Jasmijn Rana, cultureel antropoloog bij de universiteit Leiden. 
Co-host is Chris Rijksen van de Transketeers. 

Aflevering 2: Gender en Opvoeding

In de tweede aflevering van Genderful World Podcast duiken we in de wereld van opvoeding. Wat bieden we kinderen bewust of onbewust aan en wat verwachten wij van ze? Waarom denken we zo? We verkennen denkbeelden hierover in de wereld en ook hoe je opvoeding minder star en wat meer gendervrij kunt aanpakken. 

Te gast zijn: Nanoah Struik, Steven Pont, ontwikkelingspsycholoog en opvoedcoach. 
Co-host is journalist Bo Hanna. 

Aflevering 3: Gender en Werk

In de derde aflevering van Genderful World Podcast duikt onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou in gender op de werkvloer. Hoe beïnvloeden bewuste en onbewuste vooroordelen, stereotypen en discriminatie rondom gender ons gedrag en de werkkeuzes die we maken? En hoe maken we werkvloeren meer inclusief?

Te gast zijn: Suzan Steeman, expert arbeidsmarkt bij vrouwennetwerk Women Inc. en diversiteitsonderzoeker Onur Şahin. Co-host is diversity consultant Tarim Flach.

Aflevering 4: Gender en Seks

Durf jij te zeggen wat jij echt lekker vindt in bed? Of ben je te bang iemand op zijn pik te trappen? En wat levert het op om seks eens wat minder vanuit mannelijk perspectief te bekijken? Luister nu aflevering 4 van onze (virusvrije) podcast serie met deze keer aandacht voor Gender & Seks, en ontdek hoe ingesleten ideeën en stereotypen over gender ons gedrag tussen de lakens kan beïnvloeden.
            
Presentator Zoë Papaikonomou praat hierover met Belle Barbé, specialist seksuele opvoeding en auteur van het boek Ik&Seks én Dennis Bontje van Sex Matters. Co-host is journalist en auteur Pete Wu. Hij schreef het boek, de Bananengeneratie, met aandacht voor daten, seks en liefde.

Aflevering 5: Gender in de media

In de vijfde aflevering van Genderful World Podcast zoomen we in op Gender in de media. Welke rol spelen media in onze beeldvorming over gender? Hoe zien we verschillende genderrollen terug in nieuws, films en reclame? En zijn we vandaag de dag niet allemaal mediamakers met invloed als het om gender gaat?
 
Presentator Zoë Papaikonomou gaat hierover in gesprek met Hasna El Maroudi, journalist, NRC-columnist en oprichter van Lilith Magazine en Linda Duits, mediawetenschapper en publicist. Haar co-host is deze aflevering Mounir Samuel, auteur en journalist voor onder meer de Groene Amsterdammer.

Aflevering 6: Gender en Mode

In de zesde aflevering van Genderful World Podcast bespreken we Gender & Mode. Hoe kies jij wat je aantrekt? En welke rol spelen heersende stereotypen en machtsverhoudingen in gender bij jouw kledingkeuze? 
 
Presentator Zoë Papaikonomou gaat hierover in gesprek met JeanPaul Paula, creative director en stylist en Anneke Smelik, hoogleraar Visuele Cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Co-host is Aynouk Tan, modejournalist, artdirector én levend kunstwerk.

(Het gesprek in aflevering 6 is opgenomen tijdens de coronacrisis. Het geluid kan daardoor iets anders zijn dan je van ons gewend bent).

 

Regie, verslaggeving, montage: Vinny Tailor
Presentatie & (eind)redactie: Zoë Papaikonomou
Redactie: Rixt Hulshoff Pol, Marcelina Leigh en studenten CMV aan de Hogeschool van Amsterdam: Halil Kaya, Evelyn Agyemang, Eunice Weerwind, Emma Liebrand, Zinath Koornwinder en Mariana Helena.