Voorbij
Videopodcast

Operator X Wereldmuseum

Gender spreekt ons allemaal aan: iedereen heeft een gender, en wordt er op een of andere manier in het leven mee geconfronteerd. De manier waarop is niet voor iedereen hetzelfde. Cultuur en tijdsgeest spelen daarin een belangrijke rol. In deze videopodcast reeks wordt zichtbaar dat iedereen vanuit een ander perspectief met gender bezig is, en dat een concept als gender raakt aan allerlei andere lagen van identiteit. 

Rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen gaat in gesprek met verschillende gasten, die allen op hun eigen manier bijdragen aan een ‘gendervolle’ wereld. Iedere aflevering heeft een andere invalshoek en start met een onderdeel uit de expositie What a Genderful World. Kijk/luister mee om meer inzicht te krijgen in de complexiteit van gender en aangrenzende thema’s!

Aflevering 1: voorbij man vrouw

In deze eerste aflevering belicht conservator Wonu Veys drie collectie-onderdelen: de peniskoker, de in Mexico inheemse Muxe en het borstbeeld van farao Hatsjepsoet. Uit de geschiedenis blijkt dat genderfluïditeit geen modern onderwerp is maar juist eeuwenoud. De collectie-items laten zien hoe mede door westerse invloeden de diversiteit in genderidentiteiten en -expressies is afgenomen. Activist en oprichter van Asian queer organisatie Fite Qlub Sorab Roustayar legt uit hoe onderdrukkingssystemen en ongelijke machtsverhoudingen bijdragen aan het binaire denken over gender, ofwel in termen van man/vrouw. Hoe ziet het dekoloniseren van gender eruit? Moet gender überhaupt een georganiseerd principe zijn? Dichter, performer en ambassadeur van de expositie Dean Bowen begrijpt gender als diffuus en deelt zijn persoonlijke perspectief op genderessentialisme. Ook trakteert hij ons op een spoken word performance.

Aflevering 2: hoe solidair is mijn strijd voor gelijkheid

Deze maand vieren we de LHBTIQA+ gemeenschap, maar vragen we ook aandacht voor het versterken van de rechten van LHBTIQA+’ers. En dat is hard nodig, want er valt nog veel te behalen in de progressiviteit van onze taal en beleid voor transpersonen. Samen met drie gasten neemt Madeleijn van den Nieuwenhuizen het beleid rondom gendertransities in Iran en Nederland onder de loep. Nieuwsgierig? De aflevering is hieronder te bekijken. 

Aflevering 2: hoe solidair is mijn strijd voor gelijkheid

Aflevering 3: de schaamte voorbij

In de derde aflevering van de What a Genderful World-videopodcastreeks bespreekt Madeleijn van den Nieuwenhuizen van @zeikschrift samen met @hasnaelmaroudi en @wiamwiamwiam het spanningsveld tussen genderexpressie, bewegingsvrijheid en zelfbeschikking. De vraag die centraal staat: Hoe vrij zijn wij in onze genderexpressie?

Aflevering 3: de schaamte voorbij

Aflevering 4: De vrouw achter en in de kunst

In deze aflevering neemt Madeleijn van den Nieuwenhuizen samen met theatermakers en scenografen Sanne Lips en Liesje Knobel de beeldende kunstwereld onder de loep. Door de eeuwen heen zijn vrouwen horizontaal afgebeeld, als naaktmodellen of muzen. Het werk van Yuki Kihara uit de tentoonstelling neemt dit fenomeen op de hak. Toch worden dergelijke afbeeldingen nog altijd zorgvuldig geconserveerd en tentoongesteld. Sanne en Liesje maakten De Horizontale Vrouw, de documentatie van een onderzoek naar de representatie vrouwen in de beeldende kunst. Madeleijn gaat met ze in gesprek over wat het betekent om iemand horizontaal af te beelden. Op welke ludieke wijzen kunnen we de geschiedenis herschrijven en wiens blik is dominant? Daarnaast gaat het gesprek in op de scheve genderverhoudingen aan de muur: hoe kan het dat kunst van vrouwen minder zichtbaar is in musea en hoe lossen we dit op?