Ons verhaal, Rotterdam
Te zien tot en met 6 januari 2019

Ons verhaal

Ons verhaal

In Ons verhaal gaat het Wereldmuseum terug naar de basis: het gaat over de band van het museum met de stad Rotterdam. Heden en verleden komen samen in Ons Verhaal. Ontdek de wereld in Rotterdam.

Terug naar de basis

In Ons verhaal wordt duidelijk gemaakt wat de band is tussen het museum en de stad Rotterdam. Het Wereldmuseum gaat hiermee terug naar de basis. De presentatie laat 30 objecten zien afkomstig uit alle hoeken van de wereld, oude en nieuwe objecten, elk met een interessant verhaal dat te beluisteren en te ontdekken is. Wij gingen in gesprek met Rotterdammers om erachter te komen waar Ons Verhaal uit bestaat. Een film toont de ontstaansgeschiedenis van het gebouw en het museum. Er wordt verteld hoe de eerste collecties zijn ontstaan en welke Rotterdammers bij de start waren betrokken. Ook gaan we in op onze plannen voor de toekomst.

Superdiversiteit

Rotterdam is een wereldstad, een superdiverse stad waar maar liefst 170 verschillende nationaliteiten wonen. In de collecties van het Wereldmuseum vind je 127 van deze nationaliteiten terug. Meer dan 130 jaar geleden werd het museum opgericht door Rotterdammers die vanuit hun werk als wetenschapper of handelaar een grote interesse hadden in de wereld om hen heen. Ze verzamelden vanuit een liefde voor interessante en mooi gemaakte objecten, maar ook om jonge kooplieden in de handelsstad meer te leren over andere culturen.

Verschillende onderwerpen

Ons verhaal is een presentatie bestaande uit een grote variatie aan onderwerpen als; vieren, versieren, geloven of vechten. Deze onderwerpen laten zien hoe mensen hun leven betekenis geven en met welke creativiteit. Ze tonen de verschillen én de overeenkomsten tussen mensen met verschillende culturele achtergronden.

Gedeelde verhalen ontstaan in Rotterdam. Het Wereldmuseum vertelt ons verhaal.

Ons Verhaal. Foto Aad Hoogendoorn
Ons Verhaal. Foto Aad Hoogendoorn

Ontdek meer

Wereldmuseum, collectie
Vaste tentoonstelling

De Collectie

Reis om de wereld in enkele minuten in de vaste tentoonstelling van het Wereldmuseum.
Link