Fotocredit Stacii Samidin
Het geheimzinnige eiland

Onrust

Het geheimzinnige eiland

De reis van Stacii Samidin begon op het geheimzinnige eiland Onrust. Een plek aan de kust van Jakarta die gezien wordt als een toeristisch oord, maar niets is minder waar. De ruïnes zijn nog zichtbaar op het eiland.

Gedwongen verblijf voor Moslims

Anderhalf uur varen vanaf de kust van Jakarta ligt Onrust. Het is een eiland met een geheimzinnige geschiedenis dat enkel diende als quarantainestation voor Moslims die de Hadj – de bedevaart – hadden gedaan. De Nederlanders hielden Moslims hier gevangen en gaven als reden dat zij vanwege ziektes op het eiland moesten blijven. In werkelijkheid waren de Nederlanders onbekend met de Islam en wilden leren van hun cultuur en geloof. Tegelijkertijd werden de Moslims gehersenspoeld zodat zij afstand zouden doen van hun cultuur en geloof. 

Fotocredit Stacii Samidin

Stacii Samidin | reisverslag maart 2019

‘’ Voordat ik hierheen reisde leerde ik erover vanuit huis en mijn onderzoek voor de tentoonstelling.

Het eiland Onrust is totaal geen toeristisch plekje en wordt door niemand bezocht. Om het dan in het echt te ervaren is heel heftig. De ruïnes waren nog aanwezig. De energie van toen was heel voelbaar, je kon de dood zowat ruiken. Ik had een sterk voorgevoel dat er boodschappen waren achtergelaten door de Moslims die hier gevangen werden gehouden en ik ging  ernaar op zoek. Met geluk vond ik geschriften gekerfd in een rots en ik was overladen door emoties. Het was namelijk een stuk uit de Koran. Wat er nog bovenop kwam was het zien van de graven van VOC generaals op dit eiland...’’ 

Fotocredit: Stacii Samidin