Fotocredit: Stacii Samidin
Diversiteit

Aceh

In de provincie Aceh ligt het eiland Sumatra

De naam Aceh is een afkorting voor: Arabs, China, Europe en Hindus. Een divers eiland dat bekend staat om de Sultans, een eigen cultuur en identiteit, sterke koffie en hete gerechten. Daarnaast heeft Aceh ook een geschiedenis van vele oorlogen tegen de Nederlanders. Anders dan wat er wordt verteld in het Westen is het eiland echter nooit gekoloniseerd geweest.

Stacii Samidin | Reisverslag maart 2019

Samen met mijn reisgenoten pakte ik het vliegtuig naar de provincie Aceh. Wij bezochten als eerste het eiland Sumatra. Het viel mij meteen op was dat de mensen er totaal anders uitzagen. Nadat ik het eerste portret had gemaakt was het allemaal duidelijker. De broers die ik had gefotografeerd vertelden mij dat Aceh de afkorting is voor: Arabs, China, Europe en Hindus. Dit verklaarde de vele gezichten en gewoonten die ik op het eiland ben tegengekomen. 

Fotocredit: Stacii Samidin

Een bijzondere ontmoeting
Eén van de hoogtepunten van mijn reis en zelfs in mijn leven was het ontmoeten van Shadia Marhaban. Een sterke vrouw die voor Aceh strijdt en heeft bijgedragen aan de wapenstilstand tussen Indonesië en de onafhankelijkheidsbeweging GAM. Zij bouwt instanties voor vrouwen zodat zij toegang hebben tot educatie en begeleid worden om kansen in de gemeenschap te vergroten. Het bijzondere aan deze ontmoeting was de manier waarop het verliep. Shadia is namelijk een beschermd persoon en wordt omringd door een leger van vrouwen. Met geluk kreeg ik de kans om met haar te praten over Aceh en heb ik haar mogen portretteren in aanwezigheid van haar krachtige leger.