Kindermuseum - Wereldmuseum
Te zien vanaf 1 juni 2019

Kindermuseum

Verwacht in 2019

Na de bekende kindertentoonstellingen Het Reispaleis (1994-1998) en Hotel Het Reispaleis (2000-2008), zal in 2019 weer een kindermuseum in het Wereldmuseum openen.

Het nieuwe kindermuseum wil een open blik op de wereld en het cultureel (zelf)bewustzijn van kinderen stimuleren. In het kindermuseum ontdekken kinderen hoe Rotterdammers zijn verbonden met culturen van over de hele wereld.

Ontwikkeling Reispaleis 3.0 in volle gang

Als je in Rotterdam woont, hoef je de stad niet uit om de wereld te ontdekken. In het kindermuseum ga je op wereldreis bij de buren. Je stapt een verrassende, maar ook herkenbare stad in. Het treft dat je er bent, want het is Burendag! Achter de voordeuren ontdek je de werelden van de 10 Rotterdammers die er wonen en werken. Je leert hoe zij zijn verbonden met wereldculturen.

Kindermuseujm
Schets van een deel van de tentoonstelling. Een stad opgebouwd uit blokken. Herkenbare Rotterdamse iconen krijgen een verrassende vertaling. © Tim Braakman, Eric Goossens

 

Wereldburen

De buren van Reispaleis 3.0 zijn personages. Ze zijn op allerlei manieren met de wereld en wereldculturen verbonden: door familie, vrienden, werk, hobby’s, liefhebberijen of spullen. We baseren ze op verhalen van echte Rotterdammers, met diverse culturele wortels, leeftijden, karakters en achtergronden.

Schets van de wereld één van de personages: illustrator en straatkunstenaar Kevin. © Eric Goossens
Schets van de wereld van één van de personages: illustrator en straatkunstenaar Kevin. © Tim Braakman, Eric Goossens

In je eigen straat

We willen kinderen uit de tentoonstelling laten vertrekken met de vraag: ‘Wie wonen er bij mij in de straat? Ik wil bij mijn eigen buren op bezoek!’ Zo hopen we bij te dragen aan verbondenheid in de stad. Op de verschillen na, zijn we allemaal hetzelfde. Dát is het uitgangspunt.

Bel aan en kijk achter de voordeur

Kinderen gaan kijken en luisteren naar verhalen, ontdekken wie de buren zijn, waar zij mee bezig zijn en waarom. Je ziet welke spullen voor de buren belangrijk zijn, je mag met ze meedoen of helpen: experimenteer met kalligrafie, bewonder bijzondere objecten, leer je talen spreken, ontwerp een kostuum voor het Zomercarnaval, bekijk een wajang voorstelling of maak een feestrecept.

Aan de slag in de studio van Kevin: experimenteer met kalligrafie. © Eric Goossens
Aan de slag in de studio van Kevin: experimenteer met kalligrafie. © Tim Braakman, Eric Goossens

 

Achter de schermen: Karen Tessel

Werkt als tentoonstellingsmaker aan Reispaleis 3.0. Ze ontwikkelt de personages en hun verhalen. Ze is verantwoordelijk voor het onderzoek en bepaalt samen met de conservatoren welke spullen we tentoonstellen. Verder is ze verantwoordelijk voor hoe de tentoonstelling eruit komt te zien en werkt hier samen met ruimtelijk ontwerper Eric Goossens aan. Over het project: ‘In deze stad, op dit moment, werken aan zo’n project: dat is een voorrecht!’

Karen Tessel

Achter de schermen: Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot

Werken als onderzoekers aan Reispaleis 3.0. Ze vormen al jaren het succesvolle duo dat onder de naam Veldwerk verhalen in beeld brengt die verwonderen, confronteren, inspireren en de geest verruimen. Lieke en Bieke onderzoeken thema’s en interviewen Rotterdammers, die de inspiratie zijn voor de buren in Reispaleis 3.0. Over hun onderzoek: ‘Niks mooier dan grasduinen in Rotterdam, op zoek naar bijzondere mensen en verhalen. De werkelijkheid is onvoorstelbaar, elke ontmoeting weer indrukwekkend!’

Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot