Tempelfeest
Versieringen, rituelen en meer

Tempelfeesten op Bali

Lees alles over de jaarlijkse tempelfeesten op Bali en de rituelen die daar bij horen. Onderaan de pagina kun je doorklikken naar verdiepende verhalen.

Bali – Behind the scenes

Uitgestrekte stranden, prachtige tempels, indrukwekkende rijstvelden en de perfecte surf scene. Dat is Bali. Althans, het beeld dat wij kennen… In BALI - Behind the scenes de expo die nog t/m 21 januari 2020 in het Tropenmuseum in Amsterdam te zien is, ontdek je dat dit paradijselijke eiland ook onder druk staat, door massatoerisme en milieuproblematiek. Desondanks is de rijke cultuur nog springlevend. In deze Wereldverhalen kom je meer te weten over de jaarlijkse tempelfeesten en de rituelen die daarbij horen. 

Eiland van duizend tempels

Tempels spelen een belangrijke rol in de Balinese cultuur. Ze dienen als tijdelijke verblijfplaats voor goden en voorouders. Jaarlijks wordt de dag van de (her)inwijding van  tempel met rituelen gevierd: een nieuwe bevestiging van de relaties tussen goden en mensen, macro- en microkosmos en onzichtbare en zichtbare wereld. Tijdens deze feesten versieren de dorpelingen de altaren en schrijnen op een speciale manier waarna de goden in de tempel ontvangen kunnen worden.

Iedere tempel heeft zijn eigen goden. Samen met hun rijdieren worden ze uitgenodigd om plaats te nemen in beeldjes die speciaal voor deze dag gekleed en versierd in de tempel zijn geplaatst. Tijdens het ritueel ontvangen zij offers in de hoop op welvaart, bescherming en een lang en gelukkig leven. Die bestaan vooral uit voedsel, bloemen en de ingrediënten van de sirihpruim, prachtig gerangschikt op offerschalen. Soms zijn het ware kunstwerken.

Tempelfeest
Tempelfeest in de Pura Dalem (dodentempel) van Budakeling, 2016

Tijdens het tempelfeest ontmoeten de goden en mensen elkaar. Priesters treden op als tussenpersonen. Met hun mantra’s en het rinkelen van de priesterbel begeleiden zij de gebeden van de mensen en geven hen de zegeningen van de goden in de vorm van heilig water. Wanneer het ritueel voorbij is, wordt de goden verzocht om naar de bovenwereld terug te keren. De beeldjes zijn dan weer ‘leeg’ en worden bewaard tot een volgende ceremonie. 

Waar wil je meer over lezen?

Tempelversiering
Tempelversieringen
Link
Lamak
Vier verschillende lamak
Link
Verankering
Kosmische verankering
Link