Wereldmuseum, collectie, Rotterdam

Onze collectie

Vanwege de verbouwing is het museum t/m medio 2019 gesloten

Rotterdam als wereldstad

Het is een van de ijkpunten van de stad Rotterdam: het statige pand van het Wereldmuseum aan de Maas, ooit gebouwd als sociëteit van de Koninklijke Yachtclub. De leden van het clubbestuur, waaronder wetenschapper en wereldreiziger Eli van Rijckevorsel, maakten gebruik van het pand om voorwerpen die zij tijdens hun reizen verzamelden te tonen. Van Rijckevorsels collectie vormt grotendeels de basis voor de collectie van het Wereldmuseum, dat na de opheffing van de yachtclub in het pand werd gevestigd. Inmiddels is de collectie uitgegroeid tot een prachtige afspiegeling van ruim anderhalve eeuw verzamelen.

Het jaar 2019 staat in het teken van het herinrichten van deze prachtige verzameling en van het Wereldmuseum zelf. We zorgen ervoor dat alle museale voorzieningen weer op het hoogste kwaliteitsniveau komen, ontwikkelen een Kindermuseum en beginnen met de bouw ervan zodat deze medio 2019 geopend kan worden. De eigen collectie (ruim 83.000, vanaf de 19de eeuw door Rotterdammers bijeengebrachte objecten) zal centraal komen te staan in het 'nieuwe' Wereldmuseum. Op termijn moet de collectie worden versterkt met eigentijdse items van mode, design, hedendaagse kunst en populaire cultuur. 

Uiteraard zijn alle objecten uit de collectie online toegankelijk.

Online collectie

Op de online collectie site van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen (Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde) en van het Wereldmuseum vind je alle objecten van alle 4 de musea. Samen telt deze collectie bijna 450.000 voorwerpen en 260.000 fotografische beelden die behoren tot de rijks- of gemeentelijke collectie, en daarnaast zo'n 350.000 stuks documentair beeldmateriaal. Slechts een deel daarvan is te zien in de zalen van de vier musea. Op deze collectiesite wordt zo veel mogelijk gedeeld van wat in de depots wordt bewaard. De collectie is hier opgesplitst in objecten en foto’s, en gerelateerd aan personen & instellingen, tentoonstellingen, expedities en thema's.