Wereldmuseum Rotterdam

Geschiedenis Wereldmuseum

Van Yachtclub naar volkenkundig museum

Het pand aan de Willemskade evolueerde van een ontmoetingsplek voor reislustigen, tot een museum voor wereldburgers.

Een museum voor Rotterdammers

In 1851 werd het fraaie pand aan de Willemskade in gebruik genomen door de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub, voorgezeten door Prins Hendrik. De leden schonken scheepvaartkundige voorwerpen, scheepsmodellen en etnografische objecten aan de vereniging. In 1873 werd het Maritiem Museum Prins Hendrik opgericht. Na de dood van Prins Hendrik werd het gebouw eigendom van de gemeente, die in 1883 besloot er eveneens een etnografisch museum te vestigen, zoals dat al eerder in Leiden (Museum Volkenkunde) en Haarlem was gebeurd. Op 1 mei 1885 werd het Museum voor Land- en Volkenkunde, het huidige Wereldmuseum, geopend.

Elie van Rijckevorsel

De Rotterdammer dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928) was een wetenschapper die zijn leven in dienst stelde van de samenleving. Hij was lid van de Koninklijke Yachtclub van prins Hendrik. Zijn vader en grootvader vervulden als bestuurders een belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad Rotterdam.

Als natuurkundige maakte Van Rijckevorsel reizen naar de uithoeken van de wereld. Hij reisde naar Nederlandsch Indië, het huidige Indonesië,  Brazilië en naar Zuid-Afrika. Naast zijn grote natuurkundige belangstelling voor het aardmagnetisme, was hij ook geïnteresseerd in het verzamelen van zowel kunstzinnige als etnografische voorwerpen. Tijdens zijn verblijf in het buitenland heeft hij dan ook een volkenkundige verzameling tot stand gebracht.

Elie van Rijckevorsel is een belangrijke mecenas van het Wereldmuseum. Hij heeft in totaal ruim 900 objecten aan het museum nagelaten waaronder een bijzondere collectie Javaanse gebatikte doeken, wapens, hoofdtooien, sieraden en schilden.

Portret Elie van Rijckevorsel

Vernieuwen en vooruitkijken

Sinds mei 2017 behoort het Wereldmuseum als samenwerkingspartner tot de familie van het Nationaal Museum voor Wereldculturen (waaronder het Tropenmuseum, het Afrika Museum en Museum Volkenkunde). Het jaar 2018 staat in het teken van het herinrichten van het Wereldmuseum. We zorgen ervoor dat alle museale voorzieningen weer op het hoogste kwaliteitsniveau komen, ontwikkelen een Kindermuseum en beginnen met de bouw ervan zodat deze in 2019 geopend kan worden.

De eigen collectie (ruim 83.000, vanaf de 19de eeuw door Rotterdammers bijeengebrachte objecten) zal centraal komen te staan in het 'nieuwe' Wereldmuseum. De collectie afkomstig vanuit de hele wereld vertegenwoordigen 127 culturen. Meer dan 50% van de inwoners van Rotterdam hebben een cultureel diverse achtergrond. De in de vorige eeuw meegenomen tradities en gebruiken zijn steeds meer ingeburgerd en maken onderdeel uit van de superdiverse stad die Rotterdam inmiddels geworden is.