• English
  • Nederlands
menu
Tentoonstellingen

Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali

Van vrijdag 10 februari tot en met 30 juli 2017 presenteert het Wereldmuseum de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Een reis door de keuken met Abdelkader Benali. Rotterdam is hiervoor hét perfecte toneel: een wereldstad met een ongekend rijke diversiteit aan eetculturen. Schrijver en historicus Abdelkader Benali en kunsthistorica Alexandra van Dongen presenteren een vertelling over de rol van het voedsel in ons aardse bestaan.

Onze omgang met voedsel is omgeven met rituelen, sociale conventies, taboes en voorschriften, die voortleven in de hedendaagse kook- en eetcultuur. Wereldwijde en Rotterdamse keukengeheimen openbaren de sociale en culturele betekenis van het koken en de maaltijd, alsook de dynamische migratie van voedsel, mensen en dingen. Ik kook, dus ik ben is geen rechttoe rechtaan tentoonstelling. Het wordt een bijzondere wereldreis door vierduizend jaar beschaving, van Bagdad naar Peru en van Tokio naar Rotterdam. De collectie van het Wereldmuseum staat in deze tentoonstelling centraal. Benali en Van Dongen kozen vele voorwerpen uit de collectie die ons in contact brengen met wat we in essentie zijn: kokende wezens. We stomen, stoven, braden, bakken, grillen en delen dat met elkaar in allerlei vormen. We eten alleen, aan tafel, staand, op straat, op een feest of met de familie. Diverse museale bruikleengevers leveren een onmisbare bijdrage aan de tentoonstelling en het publiek wordt uitgenodigd om aan keukentafels in de tentoonstelling hun keukengeheimen te delen.

Drie kleitabletten uit Mesopotamië uit het jaar 2000 voor Christus, de oudst geschreven culinaire bron ter wereld, worden op een bijzondere manier gepresenteerd. Dankzij een unieke samenwerking met Yale University (Yale Babylonian Collection), reproduceerde ontwerpster Maaike Roozenburg in samenwerking met de TU Delft deze kwetsbare kleitabletten voor de tentoonstelling. Met deze smart replica’s gaan we op zoek naar overgeleverde sporen van 4000-jaar oude recepten in de kookcultuur van hedendaagse Rotterdammers.

In een speciaal ingerichte Smaakstudio op de begane grond is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. Je kunt je verkleden als de Byzantijnse prinses die met een gouden vorkje at, replica's van  Mesopotamische potten vasthouden en historische gerechten proeven. Hiermee kan jong en oud een bijdrage leveren aan het onderzoek van Joanita Vroom, archeoloog aan de Universiteit Leiden. De Smaakstudio is een samenwerking met Verhalenhuis Belvédère, huis voor immaterieel erfgoed op Katendrecht.

Klik hier voor het persbericht.

Fotografie: Krijn van Noordwijk. 

Kookschrift

Bij de tentoonstelling verschijnt een kookschrift met uiteenlopende korte artikelen, interviews met betrokkenen en uitgebreide informatie over de objecten. Er staan tal van recepten in, zoals een achttiende-eeuwse appeltaart uit Rotterdam, sagolarven van de Asmat, met ruimte voor het toevoegen van eigen recepten. Welk recept ga jij proberen?

Activiteiten

Abdelkader Benali verzorgt diverse rondleidingen op aanvraag, er zijn kinderworkshops over de tafelmanieren in de zestiende eeuw en er worden lezingen door specialisten uit diverse disciplines zoals de archeologie, kunstgeschiedenis en literatuur geprogrammeerd.

Dit jaar neemt het Wereldmuseum deel aan de MuseumJeugdUniversiteit (MJU)! Abdelkader Benali spreekt in februari over specerijen, Alexandra van Dongen beantwoordt de vraag of je van Erasmus windjes mocht laten aan tafel en de geheimen van de oudste kookpot van Rotterdam worden onthuld door Maaike Sier (BOOR). Kijk hier voor het uitgebreide programma en alle data!

Samen met de Alliantie West-Kruiskade organiseren we Street food tours en er schuift regelmatig iemand aan op zaal om te praten over zijn of haar eetcultuur. De workshops zijn geschikt voor kinderen van 7 t/m 12 jaar, kijk op de website www.wereldmuseum.nl voor alle activiteiten, data en tijden. Het museum is gratis voor kinderen.

Benieuwd naar de activiteiten, klik dan hier!  

De totstandkoming van Ik kook, dus ik ben wordt mede mogelijk gemaakt door een projectbijdrage van de Stichting Bevordering van Volkskracht, Janivo Stichting en de Gemeente Rotterdam.

 In samenwerking met:

Deel met je vrienden