Rotterdam faces

Over Wereldmuseum Rotterdam

1 museum, 3 locaties

Vanaf 4 oktober 2023 gingen het Tropenmuseum in Amsterdam, Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden samen met Wereldmuseum Rotterdam verder onder één naam: Wereldmuseum. Per november 2023 is Wereldmuseum Berg en Dal (voorheen Afrika Museum) gesloten. 

Wij geloven dat de wereld geen centrum heeft, maar één groot netwerk is waarin alles invloed heeft op elkaar. We onderzoeken de wereld om ons heen en proberen die beter te begrijpen via onze collectie en met onze tentoonstellingen. Op alle locaties van het Wereldmuseum gaat het over thema’s die onze dagelijkse levens beïnvloeden.  

Dichterbij dan gedacht

In de locaties van het Wereldmuseum kom je meer te weten over hoe mensen wereldwijd leven en hoe mensen gevormd worden door de wereld. Vroeger en nu. Want met meer kennis van de relatie tussen verleden en heden kan je de wereld van nu beter begrijpen. Het Wereldmuseum moedigt aan om na te denken over wat het betekent om mens te zijn. Wat is onze connectie met de wereld om ons heen? Hoe staan we in relatie tot elkaar?

Wereldmuseum Rotterdam

Rotterdam had als grote havenstad een belangrijke rol in de infrastructuur van de imperiale en wereldwijde stromingen van mensen, objecten en ideeën. Deze identiteit zie je terug bij Wereldmuseum Rotterdam in de vorm van tentoonstellingen en programmering over de vele mensen, geschiedenissen en culturen die de wereld vormen en creëren. Thema's als migratie en mobiliteit, maar ook makerschap, materialiteit en globalisering zie je terug in tentoonstellingen als Kolonialisme en Rotterdam, HA!R POWER en Geen woorden maar draden.