Tibetaanse monniken maakten zandmandala

Van vrijdag 31 juli tot en met zondag 2 augustus 2015 maakte een viertal Tibetaanse monniken een zandmandala van Avalokiteshvara in de Salon van het Wereldmuseum. De monniken uit het Sera-Je klooster reizen door Europa om geld in te zamelen voor het klooster en deden ook Rotterdam aan.

De zandmandala is een sublieme voorstelling van een lichtpaleis. Vanuit hoge meditatieve concentratie wordt een plattegrond met prachtige details uit miljoenen korrels gekleurd zand geconstrueerd. De monniken maakten hiervoor gebruik van langwerpige kokers waar het zand uit werd geschraapt.

Op zondag werd de mandala onder begeleiding van instrumenten en reciteren van mantra’s ontmanteld. De ceremonie symboliseert dat het  materiële leven van voorbijgaande aard is. De mandala werd geofferd aan de Maas op de kade voor het Wereldmuseum. De mandala bereikte daarmee de laatste bestemming.

Geshe Ngawang Zopa is een Tibetaans Boeddhistische Lama die dit evenement mede mogelijk heeft gemaakt. Zijn verblijf in Nederland wordt door Boeddha’s Gompa gesteund. Zij organiseren lezingen, workshops en retraites door het hele land. Voor meer informatie: http://www.boeddhasgompa.nl.

In het foto overzicht aan de rechterzijde van deze pagina vindt u de foto’s van deze drie dagen in het Wereldmuseum.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tessa van den Dolder: tvandendolder@wereldmuseum.nl of 10-2707126.