• English
  • Nederlands
menu

Kom smullen in de Smaakstudio! Luister naar spannende verhalen en proef hapjes van vroeger. De Smaakstudio hoort bij het onderzoek van Dr. Joanita Vroom, archeoloog aan de Universiteit Leiden. Je kan haar helpen met dit onderzoek, door een vragenformulier in te vullen. Doe mee en verdien een diploma!

Feesten boven de Wolken
Van de top van de Toren van Babel tot Hoog in de Alpen. In de prehistorie reisden mensen ver, het kostte veel moeite om eten te vinden. Maar wat aten ze dan? Op kleitabletten en in de Bijbel vinden we oude recepten zoals een koekje met dadels! Door archeologische opgravingen vinden we knoflook van duizenden jaren terug. En de mummie Ötzi kan ons veel vertellen…

De keuken van de keizer
Houd jij van snoepen? In het Oude Egypte waren er al drop en een soort marshmallows! Ken jij de mysterieuze Byzantijnen? Byzantium was een middeleeuws rijk met een mengelmoes aan culturen, dat in Griekenland en Turkije lag. Dat zie je ook aan het Byzantijnse menu: vreemde recepten die opgeprikt werden met elegante vorkjes. Achter de vorkjes steekt een bijzonder verhaal…

Duizend-en-één Snoepjes
In het Oude Arabië was het een kunst om de lekkerste taart, snoepjes of pudding te maken. Had je een belangrijke gast, dan serveerde je snoep! Met deze lekkernijen werd ook gehandeld langs de Zijderoute: van Azië en het Midden Oosten naar Europa. Vlieg met Alladin op zijn tapijt naar het Oosten, op zoek naar lekkers!

Op Reis naar het Oudste Land
De Kruisvaarders trokken vanuit Europa naar Israël. Onderweg ontdekten ze nieuwe smaken, zoals kaneel en suiker. Voor ons heel normaal, maar voor de mensen uit de Middeleeuwen ging er een nieuwe wereld open! Wat hebben de Kruisvaarders nog meer op hun tocht gegeten ?

Aziatische Pasta
Marco Polo is één van de beroemdste reizigers, maar wist je dat we dankzij hem pasta eten?  Hij schreef over zijn avonturen, maar ook over het eten dat hij in Azië had leren kennen zoals ‘noodles’.  Ons eten komt van over de hele wereld, veel vaker dan je denkt!

Moorse Smaken
In de Middeleeuwen werd Spanje veroverd door krijgers uit Marokko, de Moren. Zij bouwden prachtige tuinen en paleizen en namen vreemde ingrediënten mee, die de Spanjaarden nog nooit hadden gezien en geproefd. Kom proeven welke gerechten de veroveraars van Spanje met zich mee namen!

Geniaal voedsel
Wist je dat de Ninja Turtles hun namen te danken hebben aan historische figuren? Leonardo is vernoemd naar de beroemde schilder en uitvinder Leonardo da Vinci, die leefde tijdens de Renaissance. Hij was een groot genie en maakte zelfs een vliegmachine! Maar hoe kwam hij zo briljant? Zat er misschien iets in zijn eten?

Aan tafel met de Sultan
Wil jij het liefst op de grond zitten en met je handen eten? In het Osmaanse Rijk was dit helemaal  niet gek! Zelfs de Sultan at samen met belangrijke gasten op de grond aan lage tafels. Samen deelden zij voedsel dat in grote schalen werd geserveerd. Proef wat de koninklijke gasten voorgeschoteld kregen!

Schepen van Goud
Kapitein Iglo brengt vissticks en werkt voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De schepen van de VOC  voeren vanuit Nederland helemaal naar de andere kant van de wereld. Ze brachten van alles mee, zoals  kruidnagels en rijst. Maar wat aten ze zelf?  

Opa- en Oma-style! 
Beleef je eten opa- en oma-style! Ga terug in de tijd van je overgrootouders en bekijk een 19de-eeuwse Hollandse speelkeuken. Wat is het lievelingsrecept van jouw opa of oma?

Data: (start om 12.00 uur)
Zondag 26 februari
Zondag 12 maart|
Zondag 9 april
Zondag 23 april
Woensdag 26 april

Kosten
€ 4,- per persoon, per activiteit naast de entreeprijs. De entree is gratis voor kinderen tot en met 12 jaar. 
Voor Vrienden van het Wereldmuseum is het gratis. 

Aanmelden
Aanmelden is verplicht en kan via educatie@wereldmuseum.nl of 010-2707132.

Leeftijdsindicatie 
Het programma is geschikt voor alle leeftijden.

De Smaakstudio wordt uitgevoerd door Dr. Joanita Vroom, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden (zie o.a. https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/joanita-vroom). 

Medewerkers: Sanne van de Brand, Anouk Everts, Katelin Post, Zizi Rico Neves, Marten van Nieuwkoop, Vivian van de Werf, Mink van IJzendoorn & Youssef El-Abbassi (van ‘Making Food History’).  

Deel met je vrienden