Kids Museum - Wereldmuseum
On display from 5 July 2019

Kids museum

Expected in 2019

After the well-known children exhibitions Het Reispaleis (1994-1998) and Hotel Het Reispaleis (2000-2008), once again a kids museum will be opened in 2019 in the Wereldmuseum. 

Development of the Reispaleis 3.0 in full swing

When you live in Rotterdam you don't have to leave the city to discover the world. In the children's museum you will go on a world adventure at the neighbours'. You will step into a surprising, but also familiar city. It's great that you're here because it's also Neighbour day! Behind the main doors you will discover the lives of 10 Rotterdam natives who live and work in this city. You will learn how they are connected with world cultures.

Kindermuseujm
Sketch of a part of the exhibition. A city made up of blocks. Familiar Rotterdam icons receive a surprising translation.© Tim Braakman, Eric Goossens

 

Schets van een deel van de tentoonstelling. Een stad opgebouwd uit blokken. Herkenbare Rotterdamse iconen krijgen een verrassende vertaling. © Tim Braakman, Eric Goossens
Schets van een deel van de tentoonstelling. Een stad opgebouwd uit blokken. Herkenbare Rotterdamse iconen krijgen een verrassende vertaling. © Eric Goossens

Update Kindermuseum: 19 december 2018

Begin oktober kreeg groep 5A van de Fatimaschool uit Rotterdam een ‘hard hat tour’ door de nog lege tentoonstellingsruimte. Daarna vroegen we de kinderen om mee te denken over het laatste personage in Reispaleis 3.0. De kinderen maakten een ‘mindmap’ van deze buurtbewoner. Ze dachten bijvoorbeeld na over zijn of haar leeftijd, dromen, lievelingseten en huisdieren. Heeft deze buur misschien een geheim? Of ruzie met de buren? Ook bedachten ze een naam voor hun personage. Allerlei ideeën vlogen ons om de oren. Van Bonaparte van 34 jaar, met Franse roots en een hond, tot Saar, een 14-jarig meisje uit een samengesteld gezin. 

hard had tour
Coördinator educatie Marleen Rozenbrand toont de schetsen van het ontwerp aan de kinderen.

Upcoming

De selectie van voorwerpen voor in de tentoonstelling is zo goed als rond. Die is gemaakt op basis van foto’s in de collectie database. In januari gaat de tentoonstellingsmaker de voorwerpen met de conservatoren in het echt bekijken. Daarna maken ze samen definitieve keuzes. 

Speelgoedleeuw Chinees Nieuwjaar
Speelgoedleeuw behorend bij Chinees Nieuwjaar (WM-67626)

 

Achter de schermen

Carlijn Coumans

Werkt als projectmanager aan Reispaleis 3.0. Ze is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Door o.a. de planning en de begroting in de gaten te houden zorgt ze ervoor dat het project op tijd en binnen het afgesproken budget gerealiseerd kan worden. Daarnaast coördineert Carlijn de productie van de gehele tentoonstelling. Over het project: ‘Het is fantastisch om alle werelden, zowel letterlijk als figuurlijk, in dit project bij elkaar te mogen brengen.’

 

Carlijn Coumans

Grace Wong-Si-Kwie

Werkt als Brand Manager aan Reispaleis 3.0. Ze bedenkt hoe het merk Reispaleis in de markt gezet kan worden. Samen met reclamebureau Friends for Brands ontwikkelt ze een gepaste campagne die zichtbaar en tastbaar zal worden in heel Rotterdam. Over het project: 'Als kind bezocht ik het Reispaleis met mijn moeder, nu mag ik het nieuwe kindermuseum in de markt zetten!' Ben je benieuwd hoe de campagne zich zal ontwikkelen? Houd dan de website in de gaten. 

Grace Wong-Si-Kwie

Update Kindermuseum: 17 september 2018

Laatste nieuws

De ruimte waar de tentoonstelling komt, wordt momenteel verbouwd. Uit de Groeneveltzaal is een entresol gesloopt, waardoor de gehele ruimte én het plafondraam weer zichtbaar zijn geworden. Het licht en de hoogte van de zaal zijn prachtig en gaan we gebruiken in de tentoonstelling.

Kindermuseum Groeneveltzaal

Upcoming

Begin oktober organiseert Rotterdam Onderwijsstad het evenement Dwars door de stad. Een week met uiteenlopende activiteiten bij bedrijven en instellingen voor Rotterdamse schoolklassen. 
De leerlingen uit het primair onderwijs krijgen de kans om mee denken over Reispaleis 3.0. Tijdens de workshop Maak je eigen museum! vragen we de kinderen om hun mening, mogen zij als eerste enkele spellen uit proberen en bedenken we gezamenlijk een titel voor de tentoonstelling. 

Dwars door de stad

 

Samenwerking

We gaan een samenwerking aan met Maas Theater & Dans. Maas is het Rotterdamse podium en gezelschap van professionele makers, die theater en dans maken voor kinderen, jongeren, jong volwassenen, hun familie en vrienden. Samen met Dorien Folkers, dramaturg en educator van Maas, geven we invulling aan de rol van buurtceremoniemeester Freddy en de museummedewerkers die de familie- en onderwijsprogramma’s begeleiden. 
 

Achter de schermen

Irma Enklaar

Werkt als ontwikkelaar educatie aan Reispaleis 3.0. Ze bedenkt de activiteiten, verhaallijnen en de programma’s voor families en het onderwijs. Samen met Eric en Karen werkt ze aan een bijzondere ervaring voor de bezoekers. Durf jij? Durf jij achter de voordeur te kijken van je buren? Spannend! Ga op onderzoek uit en ontmoet verschillende mensen. Doe mee en ontdek!

Irma Enklaar

Eric Goossens

Werkt als ruimtelijk ontwerper aan Reispaleis 3.0. Hij heeft een theatrale en zintuiglijke wereld bedacht waar kinderen onderdeel van zijn. Over zijn schetsontwerpen: ‘Een stad is nooit af. Er is een constante transformatie van vorm en inhoud. Je zou kunnen zeggen dat de vorm de architectuur is, en de inhoud de mensen. Omdat we willen laten zien dat de stad continu transformeert, heb ik er in de vormgeving voor gekozen om de stad op te bouwen uit blokken. De stad als een grote blokkendoos. De blokken zijn vandaag op een bepaalde manier opgestapeld, maar wie zegt dat ze morgen nog hetzelfde staan?’

Eric Goossens

Sneak preview

Een van de personages in de tentoonstelling is Lydia, een vrouw van 78 jaar. Zij is de afgelopen tijd steeds slechter ter been geworden en dat is lastig, omdat ze op 1 hoog woont. Ook wordt ze steeds vergeetachtiger. Ze gaat dus verhuizen en dat is ingrijpend voor haar. Ze moet kiezen welke dierbare dingen ze meeneemt. Wat betekenen deze spullen voor haar, en waarom? Welke herinneringen kleven eraan? Lydia heeft onder andere een verzameling ‘netsuke’, handgemaakte Japanse gordelknopen waarmee je een kimono dicht kan knopen. Lydia’s man heeft deze voor haar meegenomen van zijn reizen naar Japan. Het Wereldmuseum heeft netsuke’s in de collectie. Welke dieren herken jij?

Update Kindermuseum: 4 juli 2018

Wereldburen

De buren van Reispaleis 3.0 zijn personages. Ze zijn op allerlei manieren met de wereld en wereldculturen verbonden: door familie, vrienden, werk, hobby’s, liefhebberijen of spullen. We baseren ze op verhalen van echte Rotterdammers, met diverse culturele wortels, leeftijden, karakters en achtergronden.

Bel aan en kijk achter de voordeur

Kinderen gaan kijken en luisteren naar verhalen, ontdekken wie de buren zijn, waar zij mee bezig zijn en waarom. Je ziet welke spullen voor de buren belangrijk zijn, je mag met ze meedoen of helpen: experimenteer met kalligrafie, bewonder bijzondere objecten, leer je talen spreken, ontwerp een kostuum voor het Zomercarnaval, bekijk een wajang voorstelling of maak een feestrecept.

Aan de slag in de studio van Kevin: experimenteer met kalligrafie. © Eric Goossens
Aan de slag in de studio van Kevin: experimenteer met kalligrafie. © Eric Goossens

In je eigen straat

We willen kinderen uit de tentoonstelling laten vertrekken met de vraag: ‘Wie wonen er bij mij in de straat? Ik wil bij mijn eigen buren op bezoek!’ Zo hopen we bij te dragen aan verbondenheid in de stad. Op de verschillen na, zijn we allemaal hetzelfde. Dát is het uitgangspunt.

Schets van een deel van de tentoonstelling. Een stad opgebouwd uit blokken. Herkenbare Rotterdamse iconen krijgen een verrassende vertaling. © Eric Goossens
Schets van een deel van de tentoonstelling. Een stad opgebouwd uit blokken. Herkenbare Rotterdamse iconen krijgen een verrassende vertaling. © Eric Goossens

Achter de schermen

Karen Tessel

Werkt als tentoonstellingsmaker aan Reispaleis 3.0. Ze ontwikkelt de personages en hun verhalen. Ze is verantwoordelijk voor het onderzoek en bepaalt samen met de conservatoren welke spullen we tentoonstellen. Verder is ze verantwoordelijk voor hoe de tentoonstelling eruit komt te zien en werkt hier samen met ruimtelijk ontwerper Eric Goossens aan. Over het project: ‘In deze stad, op dit moment, werken aan zo’n project: dat is een voorrecht!’

Karen Tessel

Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot

Werken als onderzoekers aan Reispaleis 3.0. Ze vormen al jaren het succesvolle duo dat onder de naam Veldwerk verhalen in beeld brengt die verwonderen, confronteren, inspireren en de geest verruimen. Lieke en Bieke onderzoeken thema’s en interviewen Rotterdammers, die de inspiratie zijn voor de buren in Reispaleis 3.0. Over hun onderzoek: ‘Niks mooier dan grasduinen in Rotterdam, op zoek naar bijzondere mensen en verhalen. De werkelijkheid is onvoorstelbaar, elke ontmoeting weer indrukwekkend!’

Lieke van Pruijssen en Bieke Versloot